Mordet på en havfrue, af Rydahl & Kazinski
Politikens Forlag, udkom september 2019, 416 sider
🥴 GAL ELLER GENIAL 💡
Året er 1834. Den unge Andersen er vendt hjem fra Italien efter en dannelsesrejse, men fremtiden ser dyster og trist ud for ingen anerkender hans talent. Fattig og ensom finder han trøst i at besøge en ung skøge Anna, hvis profiler, han uskyldigt klipper i papir. Anna findes død kort tid efter og sporet peger i retning af den unge, usikre Hans Christian, der hurtigt fængsles, men senere får 3 dage til at bevise sin uskyld. Til dette behøver han hjælp fra Annas søster, Molly, der også er skøge.
Fra bogens bagside:
For at undgå dødsstraf og finde den rigtige morder må Hans Christian slå sig sammen med den modvillige skøge. Flere lig dukker op – og snart jagtes Molly og Hans Christian gennem storbyens beskidte underverden, de kongelige stalde og slavehandelens glitrende palæer. Med på slæb har de søsterens datter, den nu moderløse Lille Marie, som Hans Christian forsøger at trøste. Men hvad skal man fortælle et barn, der har mistet sin allerkæreste? Hvilken historie kan lindre hendes smerte – og kan Hans Christian endelig bruge sine evner som digter til at forstå det uforståelige, til at se tråden, der binder de horrible mord sammen?
H.C. Andersen fører dagbog, bortset fra 1½ år. Romanen tager udgangspunkt i det tidsrum, hvor der mangler dagbogsnotater.
Det er vanvittigt modigt at bruge et af vores nationalklenodier og det er en anderledes historisk krimi, men ikke desto mindre fungerer det og næsten endda helt eventyrligt. Forfatterne har ramt Andersens ånd og det er faktisk både originalt og genialt at bygge historien op som forløber til digterens egne, berømte eventyr.
Læseren får meget sanselige og yderst maleriske miljøbeskrivelser, der faktisk fører læseren ind i en tidsrejse til 1800-tallet, hvor du lugter møg og affald samt mærker kulde og sult.
Plottet er grumt og det originale er, at det er Andersens finurlige tanker og hans fantasi, der løser gåden. Han lusker rundt som en smidig kat med ni liv, og ved hjælp af egen smerte kan han sætte sig ind i morderens tanker.
Bogens temaer er lige så samfundsaktuelle i dag som dengang. Ønsket om at være en anden, end den du er, ensomhed, og det at føle sig forkert i egen krop.
Krimien kan læses af alle krimilystne, men især af dem, der elsker et historisk islæt med flotte og stærke miljøbeskrivelser. Men fans af HCA kan også være med, for du får en skøn historie om Andersens sårbarhed.
Rydahl & Kazinski er en forfattertrio, og bag pseudonymet Kazinski står Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der sammen har udgivet en del krimier. Thomas Rydahl er kendt for Erhard-trilogien, men jeg har endnu til gode at læse deres bøger. Jeg har heldigvis første bind af Erhard-trilogien ”Eremitten” stående, så det bliver nok den, jeg først får læst.
Der er heldigvis lagt op til en fortsættelse af denne Andersen serie, hvilket jeg virkelig ser frem til, og så vidt jeg har forstået det, så er bogen også solgt til filmatisering.
Fra mit arbejde i psykiatrien, ved jeg, at grænsen mellem gal og genial ofte er en hårfin balance, men her tipper forfatterne, ligesom Andersen, altså over på den geniale side, og leverer et flot resultat med respekt for Andersens renommé og projektet lykkes til fulde, hvilket giver 5 eventyrlige ⭐⭐⭐⭐⭐/6.
Tak til Politikens Forlag for ANMELDEREKSEMPLAR.
Anette