Gennem glasvæggen, af Henning Jensen

Gyldendal, udkom i maj 2020, 306 sider

Hørt som lydbog, indtalt af Flemming Enevold: Varighed – 7 timer, 42 minutter

Denne bog fortjener omtale for det er ikke omkostningsfrit at dykke ned i 40 år gamle noter, hvor fortidens forpinthed og dæmoner bevidner om en tid på vanviddets rand. Som psykiatrisk sygeplejerske finder jeg altid stor interesse i at læse om og udvide min horisont i forhold til menneskets mentale sundhed.  

Forlagets beskrivelse:

Skuespilleren Henning Jensen beskriver i Gennem glasvæggen et regulært psykisk sammenbrud, han oplevede i maj 1978, forårsaget af alt for meget arbejde, jag og stress i alt for lang tid. Det tog ham et helt år at komme på ret køl igen, og det skyldtes ikke mindst, at han stod helt uforstående over for det, han havde oplevet: Han havde ingen erfaringer med psykisk sygdom, og lige så lidt vidste han, hvor han skulle søge professionel hjælp. Det betød, at han ikke fik den i tide, og at sygdommen fik lov til at udvikle sig til en regulær depression, der var ved at tage livet af ham.

Gennem glasvæggen er en kunstnersjæls rystende, skånselsløs historie fra det virkelige liv, uden filter, intenst og insisterende tæt på, hvad enten Henning Jensen beskriver sin sygdom og hjælpere eller sit arbejde, skuespillerkolleger, instruktører eller scenefolk.

På vej til og fra arbejde har jeg lyttet til Gennem glasvæggen af skuespiller Henning Jensen. Det er en vanvittig velskrevet selvbiografisk fortælling om depressionens mørke og selvudslettende dysterhed. Men samtidig er bogen skrevet i en fuldstændig uhøjtidelig og selvironisk tone, hvilket tilfører forpintheden et absurd og tragikomisk skær.

Jeg er især fuldstændig fascineret af, hvorledes forfatteren beskriver sine erfaringer med det alternative og absurde behandlermarked, som han stifter bekendtskab med i 1978. I desperation opsøger han eksempelvis Hare Krishna munkenes tempel og får konsultationer ved flere selvbestaltede behandlere; dog uden større effekt. Han flytter sågar ind hos den maniske Jung psykoanalytiker Ruth Poort, der senere sender ham til Zûrich, hvor han udsættes både for hypnose, grafologi samt håndspålæggelser. Hvis ikke, det var fordi, emnet faktisk er gravalvorligt, så er nogle af disse beskrivelser faktisk grotesk morsomme, men forståeligt nok jo mest i bagklogskabens klare syn.

Hvis du kan vælge mellem at lytte og læse den fysiske bog, så vil jeg anbefale at lytte. Det er en oplevelse i sig selv at høre oplæsningen, som jeg i første omgang troede var forfatteren selv. Men det viste sig, at bogen er indlæst af Flemming Enevold, som klarer dette på virkelig formidabel og indlevende vis 🌸

Bogen kan anbefales til alle med interesse i den mentale psyke, især depression, angst og psykose, men den viser også et fantastisk tidstypisk billede af en tid, hvor oplysning og viden om psykisk sygdom og behandling ikke var særligt udbredt.

Billede lånt fra Cecilie Frøkjærs instagram – fra podcasten Mellem Ørerne

Endnu en anbefaling – Du kan i podcasten Mellem Ørerne høre Henning Jensen fortælle mere om bogen og depressionen og om, hvordan hans hustru i dag tackler hans sårbare sind. I denne podcast taler han med Cecilie Frøkjær.

40 år er gået, og selvom jeg ikke er i tvivl om at denne periode har gjort et uudsletteligt indtryk på forfatteren, så er jeg alligevel ret imponeret over hans evne til at sætte så præcise ord og billeder på så forstyrrede tanker og følelser fra den periode – Well Done 👏

Om forfatteren:

Henning Jensen, f. 1943. Skuespiller og forfatter. Har for sit kunstneriske arbejde modtaget talrige priser og æresbevisninger.

Bogen får 5 alvorlige ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Anette