Mit navn er Jensen, af Heidi Amsinck
Forlaget Gutkind, udkom i februar 2022, 390 sider
Original titel: My name is Jensen. Oversat af Siri Ranva Hjelm Jacobsen
NY KRIMISERIE IN TOWN 🏘🏨🏚🏡
Mit navn er Jensen er første bog i en ny serie om reporteren Jensen. Forfatteren er journalist og bosiddende i London gennem de seneste 30 år, hvorfor hun faktisk har skrevet bogen på engelsk, hvorefter den er blevet oversat til dansk.
En ny krimiserie har således set dagens lys, men den foregår i en kold og mørk tid. Det er vinter. En snestorm hærger, og en tidlig morgen på vej til arbejde finder Jensen liget af en ung formodet hjemløs fyr, siddende på et trappetrin i Magstræde, næsten tildækket af sne.
Jensen, der netop er hjemvendt efter 15 år i London, er en yderst stædig og selvstændig reporter, der straks ringer direkte til kriminalkommissær Henrik Jungersen, som hun har haft en affære med gennem årene. Luften mellem de to er noget elektrisk, men Jungersen er gift og vil ikke skilles.
Selvom hun egentlig burde arbejde på en anden historie for Dagbladet, bliver hun ved med at udforske detaljerne omkring den unge fyrs skæbne, og undervejs bliver hun af chefen, den skrappe Margrethe Skov, også pålagt at være mentor for dennes skoletrætte nevø Gustav. Et skævt men nyttigt samarbejde, der pynter og løfter historien fremad. Faktisk har bogen flere interessante bi-karakterer, der bærer en stor del af fortællingens styrke.
Kort efter findes endnu et lig på gaden og pludselig er der måske tale om en koldblodig seriemorder, der går efter de hjemløse.
Bag det helt almindelige og kedelige navn Jensen, gemmer der sig en anonym kvinde, hvis fornavn vi aldrig hører ligesom vi heller ikke hører noget om hendes bagland/fortid… altså har vi en yderst privat person, der samtidig sætter arbejdet foran alt andet. Når man hverken kender eller fatter den store sympati med Jensen, så får vi altså en karakter, der er omgærdet af en del mystik.
Denne debut sætter fokus på sårbare unge med traumer i bagagen, hvilket er plottets psykologiske vinkel. Er verdens lykkeligste land gearet til at passe på de unge? Hvorfor kommer så mange unge ud på et skråplan og hvorfor mistrives så mange unge? Tager forældre og velfærdssystemet nok ansvar? Set i lyset af den netop udgivne Nationale Sundhedsprofil fra 2021 går det den forkerte vej med den mentale trivsel hos de unge, og det er nødvendigt med fokus og mange flere støttende tiltag til denne målgruppe. Omdrejningspunktet for handlingen er således vældig interessant og aktuelt, men selve historiens spændingskurve kommer desværre aldrig helt op at ringe.
Med korte kapitler, hurtige sceneskift, rappe replikker får vi dog en rimelig underholdende krimi, men på trods af den isnende kulde i de københavnske stræder, får den ikke nakkehårene til at rejse sig. Plottet er egentlig opfindsomt, men jeg fandt det alligevel gennemskueligt, så den store overraskelse udeblev selvom der kom lidt overraskelser hen mod slut.
Det skal nævnes, at jeg er den type krimilæser, der ikke nødvendigvis kræver voldsom action, blod og tju-bang, og at jeg hellere optages af psykologiske spændingselementer, så jeg ser i hvert fald mig selv som målgruppe for denne type krimi.
Her til sidste bliver jeg nødt til at nævne og rose omslaget, som jeg finder total dragende med en ret fed detalje, hvor de hvide snefnug, der falder, changerer over i røde blodpletter i sneen… en ret smart idé og et farveskift, der måske samtidig viser en kærlighed til de danske nationalfarver…
Meet Amsinck/Jensen – en ny gådefuld duo, underholdende & hurtigt læst. Mit navn er Jensen er en okay lovende debut, og selvom der er plads til plotforbedringer, så var bekendtskabet med Jensen og Co. langt fra kedeligt og denne nye krimi-debut får herfra 4 egenrådige ⭐️⭐️⭐️⭐️/6.
Du kan læse mere om forfatteren her – https://gutkind.dk/forfatter/heidi-amsinck/
Tak til forlaget Gutkind for anmeldereksemplar ✅.
Anette