Forbrydelsens sind, af Tine Wøbbe, Mette Brandt-Christensen i samarbejde med Kristina Antivakis
Politikens Forlag, udkom i marts 2022, 288 sider
Med en slags ‘blækklat’ som blikfang på omslaget af Forbrydelsens sind er man, som læser, måske allerede blevet udsat for en psykologisk rorschach-test? For hvad ser du egentlig? Har du fantasi til at se, hvad ‘blækklatten’ forestiller og kan du overhovedet se ind bag ved ‘blækklatten’? Det kan forfatterne til denne bog, og de er klar til at tage læseren med på en rejse i menneskets indre – på godt og ondt.
Hvis du interesserer dig bare en lille smule for den menneskelige psyke, så er denne bog altså en ‘must-read’. Rets- og chefpsykolog Tine Wøbbe og retspsykiater Mette Brandt-Christensen arbejder begge med landets farligste forbrydere, hvorigennem de ved observation og samtale skal kunne forstå, udrede, diagnosticere og behandle disse dømte personer, der på et tidspunkt overskred en grænse og begik en kriminel handling.
Men hvorfor begår nogle mennesker så voldsomme forbrydelser?
I forbrydelsens sind belyser forfatterne, hvordan forbrydelserne uløseligt hænger sammen med de vilkår, de dømte er vokset op under sammenholdt med deres personligheder, som selvfølgelig også er præget af de nære relationer eller mangel på samme. Et mønster af omsorgssvigt viser sig tydeligt, men spørgsmålet er så, om samfundet ikke også står for en del af dette omsorgssvigt?
Det der gør bogen særlig interessant, er at læseren direkte møder otte dømte forbrydere, der hver især fortæller deres unikke historie helt op til forbrydelsen, som de nu er dømt for. De er overraskende ærlige og de fleste kan selv se, at tingene er løbet af sporet… De kommer også ind på tanker om fremtiden; hvordan fremtiden efter dommen ser ud for dem…
Jeg er især vild med at eksperterne forklarer den vigtige psykopatologi; mekanismer, årsager og symptomer omkring de psykiatriske lidelser, som mange af de kriminelle ender med at stifte bekendtskab med.
Bogen forsøger på ingen måde at fralægge de involveredes ansvar for forbrydelserne; tværtimod er den med til at øge forståelsen ved at sætte fortiden og personligheden i relief i forhold til selve forbrydelsens karakter.
Bogen har også en indbydende opbygning, da den skifter mellem interviews, ekspertudtalelser, fakta-sider om bl.a. psykologiske test og mentalerklæringer og en letforståelig gennemgang af de hyppigste diagnoser, der ofte følger i kølvandet af et forstyrret sind.
Du kan læse mere om bogen og forfatterne her – https://www.politikensforlag.dk/forbrydelsens-sind/t-0/9788740064216
Hvis du vil læse mere af samme slags: Psykolog Florence McLean har med bogen Seriemorder – Mennesket bag monsteret også bevæget sig ind bag ved forbrydelserne, da hun har interviewet 34 amerikanske seriemordere ud fra FBI’s profileringsmetode. Hendes mission er nemlig også, at vi skal lære at spotte tidlige tegn på afvigelser, således vi bliver bedre til at sætte ind med hjælp i tide og dermed forhåbentlig kan være med til at forhindre kommende forbrydelser…
Forbrydelsens sind har noget alvorligt, men menneskeligt på sinde og giver et usædvanlig fint indblik i de kriminelles tanker og adfærd, hvilket herfra udløser 5 oprigtige ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.
Bogen er anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.
Anette