Fiskejournal – en begynders bekendelser, af Mikkel Frey Damgaard

Gads Forlag, udkom i april 2022, 256 sider

“at det sublimt skønne ikke kan findes med lup og logik, men kun erfares, hvis man åbner sit sind og sit hjerte”

Journalisten Mikkel Frey Damgaard har med Fiskejournal nedfældet en personlig fordybelsesrejse, der åbner sig for ham, mens han kaster sig over fiskeriet i forhåbning om at føle sig tættere forbundet med sin afdøde far.

I 2019 udkom forfatterens første roman Sørgekåben, der handlede om den frygt og om den skæbne, det er at være efterlevende til et selvmord. I dette tilfælde farens selvmord som 38-årig. 

Fiskejournal tager udgangspunkt i tiden efter den forrige bogs udgivelse. Bogen tager sin begyndelse en helt almindelig novemberdag, hvor han ved synet af en lokal fisker inspireres til at genoptage egen interesse for fiskeri. En interesse som han netop forbandt med minderige oplevelser med faren.

Henover vinteren og det følgende år følger vi, i en slags dagbogsform, krampagtigt kampen for at finde fodfæste i en anspændt tid og vi hepper stille med på sidelinjen, når forfatteren fanger sin første torsk, havørred, hornfisk, aborre, gedde mm. og man mærker næsten selv frustrationen over den utilnærmelige laks i den svenske Mörrumså.

Da han oplever at finde trøst i denne genvundne hobby, udvikler det sig til en art besættelse, måske fordi, som han selv skriver, at verdenen er blevet for svær. Næsten manisk bruger forfatteren de fleste af døgnets timer på at finpudse sine teknikker og sætte nye mål. På et tidspunkt så udmattet af mangel på mad og søvn, at han i jagten på ‘det næste hug’ får en yderst virkelighedsfjern oplevelse… Begejstringen erstattes af afgrundsdyb angst for ikke at lykkes med fiskeriet og her på kanten af vandets dyb begynder den egentlige reflektion over egen skæbne og livsmønstre.

Udover den personlige vinkel, som er interessant for forståelsen af sindets afkroge, får man som læser også flere sjove og informative anekdoter omkring de forskellige fisk og deres adfærd. Bl.a. den gådefulde beskrivelse af ålens formering og geddens skræmmende og voldsomme angrebsadfærd.

Man behøver slet ikke at være fiskeinteresseret for at læse bogen, for den handler i større grad om, hvordan man via sin hobby/interesse mentalt kan genfinde styrke og selvindsigt; at håndværket kommer til at fungere som et terapeutisk værktøj. Der er forsket en del i de senere år i det, der kaldes craft psykologi; altså betydningen af at lave noget meningsfuldt håndværk/håndarbejde i forhold til at opnå bedre trivsel og heling af både det fysiske og mentale helbred. Men jeg er sikker på, at man også kan finde mange fif og brugbare råd i bogen, hvis man er nybegynder i fiskeri.

Fiskejournal handler især om forfatternes livsforandrende rejse; om at finde et ståsted i livet og om at føle sig i kontakt med naturen – i dette tilfælde via fiskeriet.

Det lækre omslag med guldtryk er illustreret af Kamilla Wichmann, og bogen indeholder mange små fine fiske-vignetter foran hvert kapitel.

Én ting er sikkert. Selvom forfatteren, som han selv skriver, ikke har lyst til journalistfaget længere, så skriver han altså dejligt beskrivende om naturen og reflekterende om livet, så siderne bølger afsted og som læser føler man sig som en fisk i vandet. Bogen får således herfra 5 dybsindige ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Læs mere om forfatteren her – https://gad.dk/mikkel-frey-damgaard 

Her kan du læse min anmeldelse af Sørgekåben.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Gads Forlag ✅ 

Anette