DE UDØDELIGE, af Chloe Benjamin.
Politikens Forlag, udkom 28.2.19, 352 sider
Originaltitel: The immortalists. Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt.
Reklame / Magisk, surrealistisk og tankevækkende familiedrama.
Romanen handler om fire søskende i en jødisk familie, som alle i ungdommens letsindige kådhed i 60’ernes New York, opsøger en synsk dame, der kan spå om folks dødsdato.
Uddrag fra bogens bagside:
I 1969 flytter en synsk kvinde ind i en snusket lejlighed på Clinton Street i New Yorks Lower East Side. Man siger om hende, at hun kan forudsige alle menneskers dødsdag. Og netop det år – sommeren 1969 – virker det, som om der sker spændende ting for alle andre end de fire Gold-søskende. Folk flipper ud på Woodstock og ser Midnight Cowboy, som ingen af Gold-børnene får lov at se. De sniger sig til at møde spåkonen, og her får de ting at vide, som de er alt for unge til at rumme.
Man følger de fire hovedpersoner gennem fire årtier, hvor de alle træffer nogle afgørende valg, der får betydning for den måde, de lever deres liv på.
Simon, den yngste og meget sårbare dreng, vælger at gøre oprør mod familiens forventning om at han skal overtage familiens skrædderi efter farens død. Han støttes af sin søster Klara og udforsker frygtløst egne grænser.
Den næstyngste pige Klara, der ligner sin bedstemor, er optaget og fascineret af magi og tryllekunst, hvilket familien alt for sent påskønner. Klara er modig og har en stærk vilje, men dulmer en altoverskyggende sorg med selvdestruktiv adfærd, som bevirker at hun langsomt forsvinder ind i en parallelverden.
Daniel, den fornuftige og næstældste dreng, uddanner sig til militærlæge. Han gifter sig med Mira og er plaget af samvittighedskvaler over, at det var ham, der foreslog sine søskende at opsøge spåkonen.
Og så er der den ældste pige Varya, som vier sit liv til forskning – i livsforlængelse. For hende indebærer det, at livet skal overleves og ikke leves, selvom det bliver med angst og ensomhed som hendes følgesvende.
Alle børnene er mellem 7 og 13 år, da de får deres dødsdato, men ikke alle vælger at delagtiggøre de andre i denne viden, og det, der starter med at være en uskyldig og spændingsfyldt idé, ender med at plante uro og usikkerhed i deres inderste sjæle og skaber en ydre følelsesmæssig afstand mellem dem.
Bogens tema er livet og døden, og forvaltningen af den tid, de har tilbage.
Bogen er opdelt i 5 større afsnit. Den indledende del beskriver besøget hos spåkonen og tiden omkring farens død. Herefter følger man de enkelte hovedpersoner i et afrundet afsnit, hvor personens liv sættes i relation til spåkonens profeti. Det er en lidt anderledes måde at bygge en familiehistorie op på, men jeg synes, det fungerer, man får alligevel samlet trådene hen ad vejen.
Bogen er meget velskrevet og sproget beskrivende med nuancerede detaljer af spændende minoritetskulturer, såsom de jødiske familietraditioner, 80’ernes homoseksuelle miljø og det magiske liv som tryllekunstner, hvilket er opfindsomt og inspirerende.
Afsnittet om Daniel fungerede mindre godt for mig. Det var den person, jeg mindst kunne mærke, og jeg fandt udviklingen i hans historie lidt for overkonstrueret.
Jeg var selvfølgelig meget optaget af om spåkonens profeti ville holde stik, og det er du nok også, men det skal naturligvis ikke afsløres her, så desværre – du må selv i gang 😊
Hvordan ville jeg selv reagere på sådan en viden? Måske mere praktisk. At kunne planlægge hele sit liv og sikre sig, man nåede sine mål og drømme og kunne forberede ens efterladte på tabet, eller hvad? At leve i evig angst med en indre uro om, at man vil gå glip af noget og forsøge at undgå skæbnen på vanvittige måder og lade denne profeti overskygge alt andet.
Jeg er på ingen måde overtroisk og ville aldrig opsøge en spåkone, endsige spørge om dette, så Nej, jeg ville bestemt ikke efterspørge denne viden. Men når noget ligger så fjernt fra en, så tændes der alligevel en spirende nysgerrighed og tanken om noget så absurd bliver faktisk tillokkende og angstprovokerende, hvilket i den grad fangede min interesse.
Forfatterens idé er genial og udfordrer os på vores egen udødelighed. Og hvad du ønsker at tro på, er i sidste ende op til dig selv. Bogen har en opløftende slutning, hvilket opvejer den ellers lidt dystre og triste stemning.
Forfatteren Chloe Benjamin er uddannet i moderne litteratur og det tog hende fem år at skrive DE UDØDELIGE, som er hendes anden roman. Romanen gik direkte ind på New Yorks Times’ bestsellerliste og sikrede hende hendes internationale gennembrud.
For det kontroversielle emne, forfatterens udmærkede beskrivelse af en rørende familiehistorie samt fascinationen af, hvordan mennesker forvalter deres liv, kvitterer jeg med 5 udødelige⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.
Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅
Anette