Ama’rkaner – scener fra min barndom og ungdom, af Leif Sylvester.

Forlaget Frydenlund, udkom i november 2023, 338 sider.

I ægte drengestregestil får læseren i Ama’rkaner en sjov og anderledes biografi, der med lette nedslag giver et spændende indblik i multikunstneren Leif Sylvesters liv. 

Biografien omhandler de første 19 og skelsættende år, hvor vi møder den unge bøllespire Leif, der måske kunne være endt et helt andet sted. Biografien er opbygget som små scener over flere af de begivenheder, der har været afgørende i hans opvækst.

Leif vokser op i efterkrigstiden på Amager med en voldelig far i en tid, hvor unge ofte var overladt til sig selv. Det er også tilfældet her, og Leif finder det ikke nemt at være derhjemme.

Vi følger ham i lømmelalderen, i den svære skoletid, og hører om jagten på nødvendige fritidsjob, der sikrer økonomi til smøger og lp’er og ikke mindst om kærligheden til musikken; især jazz og jitterbug, om lunefulde voksne, venskaber og om de spæde erfaringer med det andet køn og den første store kærlighed, Ingelise. 

Da Leifs lillebror Kurt pludselig dør af en ubehandlet blindtarmsbetændelse udvikler moren en paranoid psykose, der ender i psykiatrisk indlæggelse, hvor hun får elektrochokbehandlinger, og det hvide snit kommer også på tale. Det bliver det dog ikke til, men traumet over Kurts død forandrede hende for altid.

“Jeg sidder i køkkenet og læser. Mor vasker op. Hun græder næsten hele tiden, og forfølgelsesvanviddet er taget til. Hun føler sig overvåget og udspioneret alle vegne. Når hun skal ud at handle, kører hun i en stor bue uden om alle offentlige bygninger, kun fordi min lillebror havde nussede underbukser og et lille hul i sokken da han døde.

“En skønne dag kommer de efter mig”, siger mor.”

Leif drømmer om at blive musiker, men forventningen fra far og mester er at han gennemfører den tømreruddannelse, han hader som pesten. 

Når man åbner bogen er det som at træde direkte ind i et arbejderhjem på Amager anno 1950…

Bogen er skrevet med barnets uskyldige og nysgerrige blik på de dominerende og selviske voksne, på de grænsesøgende og mange fristelser i ungdomslivet og om den store livsappetit og længslen efter friheden.

Ama’rkaner er overskuelig at læse trods tykkelsen og den tegner et interessant tidsbillede af 1940-60’erne. Altsammen skrevet i en humoristisk og fri tone og så er bogen krydret med forfatterens egne tegninger…

Reklame / Tak til Forlaget Frydenlund for anmeldereksemplar 🙏

Ama’rkaner får 4,5 underholdende ⭐️⭐️⭐️⭐️💫/6.

Anette