Jeg er kommet for at synge, af Lis Sørensen i samarbejde med Danni Travn

Politikens Forlag, udkommet 9.9.19, 288 sider

The show must go on..🎸

🎶 ANMELDEREKSEMPLAR 🎤

Jeg hører Lis Sørensen i disse dage, for når man læser bogen Jeg er kommet for at synge, så får man helt automatisk lyst til at høre og synge med på alle de skønne sange, Lis Sørensen har skabt gennem en lang karriere over 5 årtier.

Showbusiness er tough business og man er vist kun i den branche, fordi man ikke kan lade være. Og at man i 5. klasse, efter en skolekoncert har det ”Som havde jeg fundet en sekvens at sende på, der rent faktisk blev modtaget”, hører vist til sjældenhederne, men faktisk det, der skete for Lis Sørensen, da hun via en ny lærer, Holger Laumann, introduceres til musikkens univers.

Fra bogens bagside:

Jeg er kommet for at synge er fortællingen om at finde sin vej som kunstner og kvinde. Fra den spæde begyndelse som sømandens datter i Brabrand over tiden med banebrydende Shit & Chanel til en vidtfavnende solokarriere, hvor hun har opnået stor succes, men også har måttet kæmpe for sin plads.

17 kapitler over 17 sange er en genial måde at bygge bogen op på. Hvert kapitel starter med sangteksten, så scenen er sat. Sangene bliver på denne måde mærkepunkter for de forskellige tids-epoker i karrieren og selvom bogen også er en varm biografisk fortælling, som rørte mig flere gange, så er den især en rejse ind i musikken, hvor de udvalgte sange pludselig giver ny og personlig mening, da vi kommer bagom sangens tilblivelse. Det fremmer nærværet i biografien og er en troværdig måde at fortælle sine erindringer på.

Vi kommer tilbage i musikermiljøet i Århus, hvor en ung Lis hurtigt kommer i selskab med mange af de øvrige fremadstormende musikere og man fornemmer et fristende, kreativt og til tider familiært netværk af kunstnerisk energi.

Karrieremæssigt hører vi om skolebandet De Fem, ungdomstiden med Shit & Chanel, samarbejdet med Sebastian, den lange og flotte solokarriere med op- og nedture, og tilsidst lidt om optakten til den seneste tour med Anne, Sanne & Lis.

I foråret 1989 gik jeg på Silkeborg Højskole og vi hørte en del Lis Sørensen og jeg var en af de 300.000, der købte succes LP’en Hjerternes Sang. Den LP har jeg endnu, som I kan se, og som mange andre danskere, så er flere af mine yndlingsnumre på den plade.

Men kapitlet om sangen ”Verden er i farver” rørte mig særligt, for her mærker man udlængsel, havets tiltrækning og dens særlige betydning, ansporet af ferierne på Fanø. Kløvedal brugte sangen i hans rejseprogrammer, netop fordi han selv havde spillet Lis Sørensen på det åbne hav. Med sangen blev Lis kaptajnen på ”Et fartøj, der fører mennesker rundt i deres indre og ydre universer”, og jeg må bare indrømme, at der trillede flere tårer på disse sider, hvor Lis tilsidst synger sangen for Kløvedal kort før hans død.

Bogen indeholder også mange, fine privatfotos. Og de understøtter bogens mere personlige og svære emner som savnet efter morens alt for tidlige død, barnløsheden og fertilitetsbehandlingen, rollen som mor kontra bagsiderne af turnélivet, farens pludselige død, og lidt om ægtefællen Jan Sivertens sygdomsforløb.

Bogen fungerer simpelthen for mig og titlen føles næsten som en ny sang, Lis & Danni i fællesskab har komponeret. Undervejs måtte jeg bare afspille alle sangene og jeg har nydt at bevæge mig ind i de stemninger, der opstod omkring de forskellige kapitler.

Kære Lis. Vi er mange, der er glade for, at du er kommet for at synge for os, så bliv endelig ved.. 😉

Danni Travn er selvstændig portræt- og kulturjournalist, og har tidligere skrevet om andre kulturpersonligheder. Danni er medforfatter på bogen og det har flere gange tidligere været en god garant for en meget fin og troværdig læseoplevelse. Her vil jeg især fremhæve bøgerne Fra min faders skygge (2016) – en bog om Jesper Klein, skrevet i samarbejde med Sebastian Klein samt den anmelderroste erindringsbog Ikke et sekund spildt (2013) om Jesper Langberg.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Jeg synger endnu, så hermed 5 syngende ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Anette