Lev Mere – Tænk Mindre, af Pia Callesen

  • drop grublerierne – slip fri af nedtrykthed og depression med metakognitiv terapi

Politikens Forlag, 2018, 163 sider

Reklame / Metasejt – at mestre tankerne!

Jeg var forleden til foredrag med forfatteren bag bogen ph.d og psykolog Pia Callesen i Esbjerg, og hold da op et tilløbsstykke…  Over 800 mennesker valfartede til stedet som var vi på vej til en rockkoncert, og så på en ualmindelig våd og kedelig torsdag. Således var vi mange, der var meget nysgerrige og interesserede i at få viden om, hvordan vi får bugt med vores grublerier og negative tanker. Jeg var velforberedt og havde netop læst bogen, som både inspirerede og provokerede mig. Mere herom senere…

Metakognitiv terapi handler kort og godt om det at tænke på egne tanker. Er det ikke meget normalt? Jo. Men i denne forholdsvis nye terapiform, som er udviklet af den britiske psykolog og professor Adrian Wells, handler det mere om, hvor meget tid, du vælger at bruge på at tænke på dine tanker. For megen tænkning kan blive til et problem, til grublerier og vi skal ikke bruge alle vore vågne timer på at gruble. Pointen er, at bruger du to timer eller ti timer på at gruble på et givent problem, så vil det nok ikke løse sig bedre af den grund.

Derfor skal vi blive mere bevidste om og kortlægge, hvilke triggertanker, vi besidder, og vi skal lære at opnå kontrol over egne grublerier og lære os selv at være afkoblet opmærksom; og når du kan det, kan du kalde dig metamester.

Når man, som psykiatrisk sygeplejerske, igennem mange år har arbejdet ud fra en kognitiv referenceramme med fokus på omstrukturering af tanker, altså øvelser i at blive i tænkningen og refleksionerne, så kan man nok ikke undgå at føle sig en lille smule provokeret af denne bog. Lyder det ikke for let og simpelt med den nye teori?

Metakognitiv terapi går nemlig imod essensen af den kognitive terapi, hvilket er ret så frustrerende og forvirrende, for har jeg og en masse andre dygtige kollegaer så gjort en masse forkert i årevis? Det er jeg selvfølgelig godt klar over, at vi ikke har og jeg er klar over, at den kognitive terapi er anerkendt og en effektiv behandlingsform, der har hjulpet mange mennesker ud af en depression. Nu er der så bare kommet en nyere teori, der viser bedre resultater på den lange bane.

Er patienterne så selv skyld i deres depression? Har de grublet sig ned i en depression? Kan man undvære medicin? Disse og mange andre interessante spørgsmål forholder forfatteren sig også til i bogen.

En af grundene til at jeg er inspireret, er at jeg selv til tider har haft store bekymringer inde på livet og jeg har brugt oceaner af tid på at analysere og veje for og imod uden at komme en løsning nærmere. Jeg kunne genkende mig selv i at være fanget i et usundt tankespind, så det gav mening i mine ører ikke at give disse triggertanker næring ved at dyrke dem i timevis.

Bogen er letlæselig, og meget brugervenlig med konkrete patient eksempler og med forslag til brugbare redskaber, såsom at indføre en daglig grubletid. Ydermere er der fire fortællinger fra personer, der deler deres sygehistorie og erfaring med metakognitiv terapi.

Mange års træning og gode erfaringer med effektive redskaber skal nu aflæres, hvis man hælder til den nye forskning. Det vil tage tid.

Der er evidens for teoriens berettigelse. Men så er det bare spørgsmålet, om teorien også finder sin vej ind i det offentlige behandlingssystem og er teorien lige så effektiv overfor de mere ”tunge” psykiatriske lidelser? Hvis teorien er så effektiv, burde den vel komme alle til gavn. Ofte er mine patientforløb meget komplekse og ikke kun et spørgsmål om at tænke mindre, vil jeg mene. Men det er nok utopi at tro at man kan give alle behandlere i det offentlige en certificeret uddannelse; det vil i hvert fald blive en længere og bekostelig affære, men måske heller ikke det, der stiles efter…

Heldigvis kan man godt fange det overordnede simple budskab uden en længere uddannelse, og bogen giver et godt og overskueligt indblik i teorien og illustrerer nogle redskaber, som vi alle kan forsøge at forholde os til, og jeg er enig i, at det vil give mening for mange mennesker at forsøge at tage mere kontrol over egne tanker. 

WHO forudser at depression bliver en af de største udfordringer i 2025. Det er da bekymrende og vi skal da hilse al den behandling velkommen, der effektivt kan være med at hjælpe de mennesker, der rammes af depression.

Al begyndelse er svær, og man skal starte et sted, hvilket kunne være ved dig selv. Ikke dårligt, hvis man en dag kan kalde sig en metasej metamester 😊

Jeg vil især anbefale bogen til sundhedsprofessionelle med interesse for den menneskelige psyke, til folk med tendens til nedtrykthed og depression men også til dig, der bare måske har brug for inspiration og et boost til ændring af negative tankespiraler.

Provokeret eller ej, så er jeg nysgerrig og altid åben overfor viden om nye teorier og jeg ser med spænding frem til at læse mere om teorien i den nyeste bog af samme forfatter Grib Livet – Slip Angsten, som udkommer den 26. marts. Denne bog handler om metakognitiv terapi i forhold til angst og PTSD.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette