MESTER JAKOB, – en Jana Berzelius bog, af Emelie Schepp
Hr. Ferdinand/Politikens Forlag, udkommer den 8.8.19, 368 sider
På svensk Broder Jakob, oversat af Poul Bratbjerg Hansen.
🧜♀️ BIM BAM BUM – for et mesterværk 👩⚖️
Emelie Schepp er en af Sveriges kvindelige bestseller forfattere, og MESTER JAKOB er det 5. selvstændige bind i krimiserien om anklager Jana Berzelius. Det er min første bog af forfatteren, men sikke et spændende bekendtskab.
Fra bogens bagside:
En regnfuld forårsdag finder man liget af en brutalt myrdet kvinde i Norrköping, det andet kvindemord inden for ganske kort tid. De to mord har de samme grufulde detaljer til fælles. Begge kvinders ben er syet sammen på langs, og deres livløse kroppe er fundet flydende med strømmen i den flod, der løber gennem byen. Hvem har villet have de døde kvinder til at ligne havfruer – og hvorfor? Da en tredje kvinde meldes savnet, bliver det klart for politiet, at de har at gøre med den samme gerningsmand.
Vi følger tre kollegaer, der sammen skal løse disse bizarre kvindemord. Jana Berzelius, en forholdsvis reserveret men effektiv advokat, som, på trods af hendes kølige ydre, bestemt har følelser i klemme, både i forhold til en tidligere kæreste, men også til en person fra fortiden, som pludselig spiller en afgørende betydning for hendes skæbne. Så er der kriminalkommisær Henrik Levin, en arbejdsom, men også en omsorgsfuld familiefar, der netop forsøger at få arbejde og privatliv til at gå op i en højere enhed. Tilsidst møder vi kriminalinspektøren Mia Bolander, den opmærksomme efterforsker, der i fritiden netdater, hvilket ikke er uproblematisk.
Forfatteren formår at beskrive disse hovedpersoner meget tydeligt, så de fremstår troværdige og livagtige og jeg blev fanget af deres forskellige historier. Jeg lagde ikke så meget mærke til selve miljøet, udover det sted, hvor forbrydelserne sker, så enten har det bare mindre plads i bogen, eller også har jeg været mere optaget af hovedpersonerne.
Efterforskningen peger hurtigt i retning af en ung fyr, som befinder sig på Retspsykiatrisk afdeling, fordi han har slået sin familie ihjel. Det står klart at den unge fyr ved noget, men han er ikke snakkesalig, og der må tages alternative metoder i brug.
Bogen handler om misrøgt, svigt, hævn og søskendekærlighed.
Da jeg jo ikke kendte Janas forhistorie blev jeg mildest talt meget overrasket over, hvor kontroversiel hendes person er. Uden at røbe, hvad der sker, kan jeg vist godt afsløre, at hun overskrider nogle gængse normer, men faktisk er det en smule indføleligt, så man får gang i den lille indre etiske dialog om, hvad der er rigtigt og forkert af hende. Janas forhistorie spiller en stor rolle i handlingen, og man mærker, at der er noget på spil for hende.
Spændingskurven er stødt stigende og afsnittene er små, men altid lige med en cliffhanger, der får dig til at tage endnu et afsnit. Hvis jeg skal komme med en lille bemærkning, så synes jeg, at hovedpersonerne i starten mange gange løber panden imod muren rent efterforskningsmæssigt, og det nåede at irritere mig en smule, men selvfølgelig til større frustration for efterforskerne.
Plottet er på samme tid bizart, genialt og uforudsigeligt. Og endnu bedre – politiet henvender sig til denne lille gruppe patienter på Retspsykiatrisk afdeling, og det er ret interessant at vinkle opklaringen til at være afhængig af sårbare personers mentale tilstand. Derudover bliver handlingen også personlig for hovedpersonerne, så spændingsmomentet er helt i top. Og jeg opklarede ikke “plottet”, før jeg fik afsløringen serveret af forfatteren, og spændingen fortsatte helt frem til sidste sætning…. 😦 Det er bare så eminent lavet.
Mit første og måske spæde indtryk af forfatteren er faktisk, at vi her har en yderst sikker plotmager, der giver andre gode krimiforfattere baghjul.
Info fra forlaget: Emelie Schepp (1979) er opvokset i Motala, Sverige. Hun arbejdede som dramatiker, tekstforfatter og projektleder i reklamebranchen, indtil hun i 2013 brød igennem med debutromanen Mærket for livet på eget forlag, og med et salg på over 40.000 eksemplarer af den roman, regnes hun stadig for Sveriges største selvudgiversucces. Schepp modtog i 2016, 2017 og 2018 Crimetime Specsavers Awards læserpris som Årets svenske krimiforfatter.
Som sagt er dette 5. bind i serien, som er solgt i over en million eksemplarer i mere end 30 lande. Tidligere bøger i serien er Mærket for livet (2014), Hvide spor (2015), Ondt blod (2017) og Fars dreng (2017).
Jeg må indrømme, at jeg manglede noget af forhistorien, så selvom bogen er en selvstændig historie, og sagtens kan læses som sådan, så vil jeg nok anbefale andre, at man læser dem i rækkefølge. Det betyder så bare, at 4 ekstra bøger nu er kommet på min ”to–be–read” liste.
Jeg giver 6 mesterlige ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/6, for jeg er blevet fan og jeg håber, at jeg får mulighed for at møde forfatteren på krimimessen i 2020.
Tak til Hr. Ferdinand/Politikens Forlag for anmeldereksemplar. Hvis de 4 første bind stadig kan bruge en anmeldelse, stiller jeg mig gerne til rådighed 🕵️♀️👮♀️👮♂️
Anette