Sørgekåben, af Mikkel Frey Damgaard

Gyldendal, udkom 10. september 2019, 239 sider

Biografi, Foredrag & Podcast – Kan man arve et selvmord?

Sørgekåben 🦋 er en hudløs, ærlig skildring af den frygt og om den skæbne, det er at være efterlevende til et selvmord.

Journalist Mikkel Frey Damgaard vokser op i angstens skygge, og både drages mod og frygter samme skæbne som faren. Da han selv nærmer sig de 38 år, den alder, hvor faren begik selvmord, bevæger han sig ind bag årtiers fortrængninger i familiens historie for at se om han kan finde svar på og trænge gennem de løgnehistorier, der har bygget familiens ydre ramme op.

Faren, Stig Frey Larsen, foragtede sit barndomshjem og tog afstand fra forældrenes konservative holdninger og især sin kolde og uempatiske far. Stig var venstreorienteret og en del af ungdomsrevolutionen, hvilket nok især var resultatet af en protest imod forældrene. Trods revolutionen, uddanner han sig til læge og forsker.

Men i familiens arkiver finder forfatteren flere hemmeligheder, der indtil nu ikke har tålt dagens lys.

Det viser sig nemlig, at både den usympatiske farfar, og en oldefar ikke havde helt rent mel i posen. Visse begivenheder var pænt hengemt på hylden og fortrængt. Så udover at sætte fokus på selvmord i familien, er bogen også en fortælling med en historisk interessant vinkel.

Sørgekåben berører en families generationer af skam, magtkampe, tavshed, fortidens glemsel og skyld krydret med nutidsrelevante dilemmaer som angst, relationer og tabu omkring selvmord. Om det at vokse op i utryghed blandt skænderier og de voksnes magtkamp med at placere skyld.

I den sidste tid op mod farens selvmord tydeliggøres et billede af et liv i forfald, en deroute både arbejds- og familiemæssigt og faren får psykiske problemer. Netop dét sammen med en høj intelligens er en farlig cocktail og min erfaring er, at disse mennesker er de sværeste at hjælpe. Han er uforudsigelig, flyvsk og idérig, psykotisk og hektisk. 

Forfatteren går journalistisk til værks, men det er så indfølende og tydeligt, at der er noget personligt på spil gennem hele bogen.

Som psykiatrisk sygeplejerske inspireres jeg ofte af litteratur, der omhandler emner, jeg møder i mit arbejde og selvmordstanker er et helt almindeligt samtaleemne i min hverdag. Bogens mange emner og dilemmaer er dog relatér bare for de fleste mennesker. Det nytter at italesætte svære tanker, og som oftest er der en logisk forklaring på folks adfærd og personlighed med udgangspunkt i de leveregler, man ofte ubevidst er underlagt. Det er denne bog et glimrende eksempel på.  

Titlen Sørgekåben er velvalgt og vel egentlig dobbelttydig, for et selvmord kan brede en kåbe af sorg udover alt, men Sørgekåben er faktisk en unik, smuk og sjælden sommerfugl, og sommerfugle var netop en af farens store interesser, og en stor del af forfatterens minde om faren.

Mikkel Frey Damgaard, f. 1978, er uddannet journalist og har suppleret med studier i kunsthistorie ved Københavns Universitet. Han har lavet undersøgende journalistik i en årrække, været vært på nyhedsudsendelserne Deadline og DR2 Dagen og har været nomineret til Cavlingprisen. Desuden vært, redaktør og tilrettelægger på forskellige dokumentarprogrammer.

Jeg lyttede til bogen i efteråret, og så har jeg været til foredrag med forfatteren på Varde Bibliotek her i foråret, hvor jeg valgte at købe bogen, for det er en bog, jeg helt sikkert vil vende tilbage til. Bagerst i bogen er der private fotos, samt nogle af farens digte og illustrationer, hvilket fremhæver og tydeliggør hans sindsstemning.

Før bogens tilblivelse interviewede Damgaard flere personer om emnet selvmord, og det er der kommet en række radioprogrammer ud af. De hedder “Selvmordstanker med Mikkel Frey Damgaard” og kan findes på DR P1. Programmerne handler om selvmord, og bla. interviewes en psykolog, en overlæge og tidligere kollega til faren, farens ex-kone og Mads Holgers lillesøster, og jeg kan varmt anbefale at lytte til disse programmer.

Sørgekåben er en tabubrydende biografi med et samfundshistorisk islæt og jeg kvitterer sikkert med 5⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Jeg har tilladt mig at klippe en Sørgekåbe 🦋 ind på billedet, for jeg synes, at den passer perfekt til stemningen på omslaget.

Anette