Sommeren 1969, af Elin Hilderbrand

Forlaget Turbulenz, udkom i august 2020, 448 sider

Originaltitel: Summer of ’69. Oversat til dansk af Jacob Giese.

Reklame / 🌞 1️⃣9️⃣6️⃣9️⃣

Læn dig tilbage og lad dig føre med af denne historiske feel-good roman fra ’60ernes USA.

Forfatter Elin Hilderbrand bliver kaldt ”dronningen af sommerlæsning”, og det er efter dette første bekendtskab med hende ikke helt misvisende.  

Øen Nantucket ud for staten Massachusetts østkyst er et ferieparadis for de socialt velstillede. Hvert år ferierer familien Nichols/Levin i mormor Exaltas sommerhus, og år 1969 er ingen undtagelse. Men tiden er i forandring, og familien er mere spredt end nogensinde.

Lad mig starte med at præsentere Exalta Nichols, familiens excentriske og pedantiske overhoved, som på nærmest diktatorisk vis styrer alle i familien som marionet dukker. Traditioner skal følges, og mormors regler og meninger er ikke til diskussion.

Exaltas datter, den 48 årige Kate Levin, er gift for 2. gang og mor til fire børn. Den ældste datter Blair er højgravid og må blive på fastlandet, da hun skal føde i løbet af sommeren. Hun er gift med Angus, der som astrofysiker er meget optaget af den kommende månelanding, og måske mere af det end den kommende familie forøgelse. Sønnen Tiger er netop udstationeret i Vietnam for at kæmpe en krig, alle er imod. Kate dulmer sit savn og sin angst for at miste ham med alkohol. Kirby er familiens oprører, og har deltaget i flere revolutionære demonstrationer, og derfor vælger hun også at trodse familiens tradition og rejser i stedet til naboøen Martha’s Vineyard, hvor hun får job som receptionist på et hotel. Her mærker hun racismen i kraft af spirende følelser for den sorte dreng Darren. Jessica, familiens yngste medlem på 13 år, må derfor som eneste barn i familien rejse til Nantucket sammen med mor og mormor. I løbet af sommeren blomstrer en begyndende pubertet og identitetsfølelse og hun prøver at finde sin plads i den familie, der udadtil har facaden i orden. Bag murene gemmer der dog sig en hemmelighed eller to.

Historien udfolder sig stille og roligt over 2 sommermåneder i året 1969. Tempoet er langsomt og opbyggeligt. Bogen er letlæselig og velskrevet.

Bogen har, selv på trods af mange hovedpersoner, yderst fine og detaljerede karakteristikker og jeg blev optaget af deres skæbner, for handlingen kredser såmænd bare omkring små og store personlige kriser, forelskelser og deres indbyrdes relationer. Forfatteren formår på en naturlig måde at flette virkelige hændelser fra den tid ind i handlingen, bl.a. Ted Kennedys bilulykke på Dike broen og Apollo 11 månelandingen. Alle karakterer gennemgår en forandring i denne tidskulisse af borgerrettigheder, kvindefrigørelse, månelandingen og Woodstock.

Sommeren 1969 er en herlig feel-good familiehistorie. Måske sætter den ikke dybe spor, men det er slet og ret behagelig læsning, hvor man kan koble af og bare lade sig føre med af historien og tiden.

Hvis du f.eks. elsker tidsånden i serier a la Mad Men, så er denne bog helt sikkert også noget for dig.

Om forfatteren: Amerikanske Elin Hilderbrand (f. 1969) er af The New York Post blevet kronet som ”dronningen af sommerlæsning”, og hendes 23 romaner har indtil videre solgt i næsten 6 millioner eksemplarer verden over. ‘Sommeren 1969’ er hendes første danske udgivelse på Forlaget Turbulenz.

Jeg har virkelig nydt denne tidstypiske roman, som har været et godt alternativ til de seneste socialrealistiske bøger, jeg har læst, og jeg vil helt sikkert holde øje med, om der kommer andre oversættelser fra forfatteren. Bogen får herfra 4 sommerlige ⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til forlaget Turbulenz for anmeldereksemplar ✅

Anette