Den slags små ting, af Claire Keegan

Forlaget Gutkind, udkom i november 2021, 128 sider

Original titel: Small Things Like These. Oversat af Signe Lyng

—————–

Omsorg, af Claire Keegan

Forlaget Gutkind, omkom i marts 2022, 96 sider

Original titel: Foster. Oversat af Signe Lyng

——————-

Der er længe imellem at man læser ikke kun én men to små geniale historier af samme forfatter, og som begge er af en helt særlig kaliber. Men det har irske Claire Keegan altså præsteret. Hun skriver legende let om emner, der er det modsatte… nemlig om fattigdom, om svære vilkår, om svigt og om sorg. Handlingen foregår for begge bøgers vedkommende i 1980’ernes Irland, og fortællingerne indeholder moralske dilemmaer. For hvad er det rigtige at gøre og hvem skal egentlig tage ansvar for hvem?

Den slags små ting tager fat i den magt, nonnerne har i et lille katolsk samfund. Et lokalt kloster huser en gruppe unge, ugifte og gravide piger, der må skjules for omverdenen.

Den godmodige og arbejdsomme Bill Furlong knokler med at bringe kul ud til byens borgere, så han kan nå hjem og fejre jul med sin kone Eileen og deres fem døtre. Han har, modsat mange andre, haft en priviligeret opvækst på herregården, hvor hans mor tjente – og fik lov at blive, da hun som 16-årig blev gravid. På sin tur rundt i byens kvarterer tænker han over, hvor heldig han har været, men kan samtidig ikke glemme, at han ikke kender sin egen far.

På det seneste havde han haft det med at forestille sig et andet liv, et andet sted, og spekuleret på, om det mon var noget i hans blod; kunne hans egen far måske ikke have været en af dem, der pludselig havde rykket teltpælene op og taget færgen til England? Det forekom både passende og samtidig inderligt uretfærdigt, at så meget af livet var i tilfældets vold.

Da Bill juledag bringer kul ud til klosteret møder han en ung pige, der beder ham om hjælp til at finde hendes søn. Bill befinder sig pludseligt i et dilemma, han kan relatere til sig selv og sin egen opvækst..

Den slags små ting er unik og uden lige.

——————-

I Omsorg møder vi en 9-årig pige, som på ubestemt tid afleveres i pleje på landet hos en fjern familie. Hun er selv vokset op i en dysfunktionel og fattig familie, så modsat de små glimt, vi får fra hendes egen opvækst, oplever hun hos ægteparret Kinsellas at blive set, hørt og draget omsorg for.

Men på landet, hvor der både er overflod af grøder og omsorg, lærer hun, at selvom man har nok af mad og materielle goder, så kan man alligevel blive ramt af sorg og have svært ved at tackle tilværelsen.

“Du behøver aldrig at sige noget,” siger han. “Husk altid på, at det er noget, du aldrig behøver. Mangen en mand har mistet meget, bare fordi han forpassede den perfekte lejlighed til ingenting at sige.”

For ægteparret Kinsella er tavshed nemlig en dyd, hvilket paradoksalt står i kontrast til deres forsikring om, at der ikke er hemmeligheder i deres hus. Der viser sig dog at være en betydelig detalje, som de undlader at sætte ord på… og spørgsmålet er så egentlig, hvem der yder omsorg for hvem?

Jeg læste faktisk bogen på engelsk først, da jeg købte den under min ferie i Dublin i sommer, men den fortjente straks en genlæsning her på dansk. Jeg fandt også ud af at denne bog er blevet filmatiseret. Som film hedder den The Quiet Girl, men det er ikke lykkedes mig at opspore den endnu.

Kortromanen vandt the Davy Byrnes Award.

Omsorg er tankevækkende og dybsindig.

—————-

Det er imponerende, at man som læser, på så få sider, kommer så dybt ned i historiens kerne og ind bag personernes skal. Sprogligt er de eminent fortalt og så skarpt og fint formuleret, at alt overflødigt er skåret væk. Det er historie, der tager plads i én og der bor den så forevigt.

Jeg er meget begejstret og finder begge bøger mesterlige. Det er slet og ret en ren fornøjelse at læse, selvom det handler om svære betingelser for de involverede. Keegan formår at bringe generelle samfundsemner ned på et personligt plan, hvilket mærkes i læseren.

Sidst men ikke mindst skal bøgernes omslag også have en bemærkning med, da de hver især rammer bogens stemning og samtidig passer de æstetisk smukt til hinanden, og fortjener en god plads på bogreolen.

Jeg giver Omsorg 5 smukke ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6 –

og Den slags små ting får full house med 6 perfekte ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Du kan læse mere om forfatteren her – https://gutkind.dk/forfatter/claire-keegan/

Anette