Udenfor skinner solen – en retsmediciners erindringer, af Hans Petter Hougen
Lindhardt og Ringhof, udkom 23.8 2019, 272 sider
🔪 Nørdet & Fascinerende 🧬
Endnu en anbefalelsesværdig bog i True Crime genren er på gaden. Det er ikke en bog, der fordyber sig i de enkelte sager, så man skal ikke frygte sidevis af makabre detaljer. Det er mere en biografisk rejse ind i Hougens arbejdsliv, som må siges at være af den mere specielle slags.
Udenfor skinner solen, men indenfor er virkeligheden dyster og mørk, og på trods af livets skyggesider, som hverdagens omdrejningspunkt, så har Hougens flid, arbejdsomhed og omhyggelighed båret frugt. I denne erindringsbog ser retsmediciner Hans Petter Hougen tilbage på et langt og udbytterigt arbejdsliv; et arbejdsliv fjernt fra, hvad de fleste af os ønsker at beskæftige os med.
Fra bogens bagside:
Gennem 30 år har Hans Petter Hougen beskæftiget sig med levende og døde inden for retsmedicinen. I denne bog fortæller han om et liv, der har ført ham fra fødelandet Norge via Spanien til Danmark. Han tager os også med til USA, hvor han uddannede sig til retsmediciner og fik set sin del af skudofre og narkorelaterede dødsfald. Gennem sin karriere har han udført eller superviseret tusindvis af obduktioner i Danmark og i mange andre dele af verden, bl.a. et krigshærget Balkan i 1999, et tsunami-ramt Thailand i 2004 og et smadret Gaza i 2014, som er noget af det værste, retsmedicineren har oplevet.
Bogen er, som forsiden netop antyder, forfatterens erindringer. Læseren præsenteres for historien bag Hougens forskellige karrierebeslutninger, om baggrunden for, som ung, at læse i udlandet, om at flytte til USA for at dygtiggøre sig og de bevæggrunde, der driver en fagmand fremad og som ender med at have et yderst imponerende CV.
Hougen har gennem hele sin karriere haft fokus på både personlig og faglig udvikling og det står klart, at det ikke kun drejer sig om faglig interesse, men også fordi vi har at gøre med et menneskekært og empatisk væsen, der er dedikeret sit arbejde til fingerspidserne.
Og tak for det. For selv om tragedien jo er sket, når retsmedicinerne skal udføre sit arbejde, så er det jo fuldstændigt fantastisk, hvordan de i detaljer kan redegøre for tragediens omfang og rækkefølge og deraf give de efterlevende de svar, de mangler og sikre, at en evt. forbrydelse kan opklares.
Uden overhovedet at kende forfatteren, så skinner det tydeligt igennem, at Hougen er en mand med lun humor og en mand, der brænder for sit fag. Humoren kommer til udtryk flere steder i bogen. Man trækker på smilebåndet af de selvopfundne ord som ’skraldespansk’ og ’tomatofonen’. Humoren bruges også som overlevelse, for dette job er ikke for sarte sjæle. Når man er et empatisk menneske vil det selvfølgelig til tider komme under huden på én, og det får Hougen også at mærke efter tiden i Gaza i 2014.
Bogen er simpelthen indsigtsgivende på en nørdet måde, og det er fascinerende.
Jeg er slet og ret imponeret over Hougens grad af dedikation til et livslangt og meget specielt, men vigtigt erhverv og selvom jeg slet ikke kender Hougen personligt, så får jeg alligevel bare lyst til at sige tak.
Hougen bistår ofte kendte krimiforfattere, når de har retsmedicinske spørgsmål, men han har faktisk selv tidligere skrevet en anden bog ”De 7 dødssynder” fra 2018. Denne bog har jeg endnu til gode, og det er en samtalebog mellem retsmedicineren og efterforsker Bent Isager-Nielsen, som de har skrevet i samarbejde med Stine Bolther.
I forfatterens tak fornemmer man en taknemmelighed over at være havnet i en ny verden, Bøgernes Verden. Så måske kommer der mere fra forfatterens hånd; nu han er gået på pension. Man har da lov at håbe.
Herfra lader jeg i hvert fald 5 ⭐⭐⭐⭐⭐ skinne over bogen/6.
Anette