Drengen de kaldte JUL, af Matt Haig
Forlaget Albert, udkom november 2021, 270 sider. Illustrationer af Chris Mould.
Original titel: A Boy Called Christmas. Oversat af Eva Mosegaard Amdisen.
Hvis du, ligesom forfatterens 6-årige søn Lucas, nogensinde har tænkt over, hvordan Julemanden var som barn, så får du her den fineste og magiske historie om drengen Nikolas.
Jeg vandt bogen i en konkurrence, og selvom jeg måske ikke lige er den oplagte målgruppe, så vil jeg bare sige, at denne bog er en keeper og at man aldrig bliver for gammel til en fantastisk julehistorie.
Ved at bruge sønnens banale og nysgerrige spørgsmål har forfatteren til Drengen de kaldte Jul simpelthen fået et genialt plot forærende -Julemandens barndom – altså en uskyldig fortælling om den purunge dreng Nikolas, der skal så grueligt meget igennem før han finder sin rette plads.
Nikolas bor i det kolde Finland med sin far – og musen Miika. De lever spartansk og har ikke mange penge, ej heller til julegaver, som Nikolas gennem årene kun har fået to af. Faren Joel er skovhugger og må hver dag tage ud i skoven for at fælde træer. En dag meddeler faren at han, sammen med en gruppe mænd, rejser til Det Høje Nord for at finde Nissebo. Der er udlovet en dusør fra kongen til dem, der kan bevise, at der findes en nisselandsby. Dette betyder, at faren skal være afsted meget længe. Han efterlader Nikolas i den lille hytte sammen med hans skrækkelige Tante Carlotta, der byder Nikolas mere kummerlige forhold end det, han allerede er vant til.
Nikolas vælger derfor at rejse efter sin far, men det bliver en farefuld færd, hvor han får uventet hjælp og må TRO på det UMULIGE for at overleve…
Denne julehistorie er UMULIG ikke at holde af, men hvis du tror på det UMULIGE, så er der måske en chance. UMULIGT er nemlig et skældsord blandt nisser, der helst skal være positive og glade, men da Nikolas ankommer til nisselandsbyen er stemningen faktisk alt andet end rar og Nikolas kommer også ret hurtigt i problemer. Hvad der sker, skal ikke afsløres her, men jeg kan afsløre, at historien indeholder alle de ingredienser, man kunne ønske sig af en julefortælling…
Nikolas møder alfer, trolde, rensdyret Lyn, og sandelig også nisser, men alt er ikke rosenrødt og læseren konfronteres med både fattigdom, ondskab, farlige og sørgelige passager, hvilket skaber en fængslende effekt.
Jeg er kommet i julestemning og selvom jeg også sidder tilbage med nogle uafklarede spørgsmål, så skyldes det nok mest min voksenhjerne, der er lidt på overarbejde…
Anyway; Bogens udseende er også magisk med julefarver og glimmerdrys og den indeholder de sødeste, sjove og små illustrationer af Chris Mould, der virkelig underbygger den hyggelige julestemning.
Om forfatteren: Matt Haig (f. 1975) er forfatter til en lang række populære bøger for børn og voksne. Han er gift, har to børn og bor i Brighton, England. Forlaget Svane & Bilgrav har netop her i november udgivet Midnatsbiblioteket, som handler om Nora der, på hendes sidste dag på jorden, befinder sig i et bibliotek. Dér får hun chancen for at omgøre alt det, hun har fortrudt og at prøve hvert af de andre liv, hun kunne have levet.
Om illustratoren: Chris Mould (f. 1969) er en prisbelønnet illustrator af børnebøger, og han skriver også selv en bog i ny og næ. Han er gift, har to børn og bor i Yorkshire, England.
Anbefales til børn over 7 år, men voksne kan sagtens få glæde af denne dejlige magiske fortælling, der har format til at blive en juleklassiker… og herfra sendes 5 magiske ⭐⭐⭐⭐⭐/6.
Når bogen er læst, kan du sætte dig til rette i sofaen igen og nu se filmen på Netflix…. 📽🎞😊
Bogen er et vundet eksemplar og derfor ren lystlæsning ❤
Anette