Alle mine morgener på jorden, af Troels Kløvedal

Forlaget Gyldendal, udkom i 2017, 447 sider.

Sikke en eventyrlig begyndelse på det nye bog-år.

At leve sit liv autodidakt og så tro mod ens inderste overbevisninger er på alle måder unikt, beundringsværdigt og rørende smukt.

Troels Kløvedal formår, med disse erindringer, at skabe en slags kulturarv, et tidstypisk billede af en svunden tid eller næsten et opslagsværk, hvor han øser ud af hans enorme viden om litteratur, politik, historie og fremmede kulturer.

Han kan kunsten at fortælle, at begejstre, og viser os læsere en kæmpe palet af farver over et levet liv. Sikke en rejse.

Selvom man på forhånd er bekendt med mange af Kløvedals togter og enten tidligere har læst hans bøger eller set flere gode udsendelser, så bliver man lige en tak mere imponeret over hans livsvilje, hans ukuelighed og evne til at interessere sig for andre mennesker og den evige nysgerrighed efter at lære nyt.

Emnerne i bogen er mange: Nordkaperens historie, opvæksten, hvor han blev fjernet fra hjemmet i forbindelse med forældrenes skilsmisse, hans uddannelser, kollektivet Maos Lyst, navnet Kløvedal, det græske ørige, Østen, forholdet til Kongehuset og han beriger os med en glubende appetit på livet. Ydermere er bogen krydret med flotte, private fotos, som bringer alle os ”landsmænd” nærmere eventyret.

Det lyder ligetil og det burde måske være en naturlov eller menneskeret kun at beskæftige sig med det, man synes er spændende og interessant, men for nogle måske langt fra virkeligheden og derfor drages man af dette eventyr, som han på naturligste vis også har valgt at dele med hundredvis af mennesker på sine togter, og igen nu med os alle, via denne bog.

Det er Kløvedals egen stemme, der fortæller og man fornemmer en uudtømmelig rygsæk af oplevelser, en kæmpe viden om stort set alt og en evig taknemmelighed for livet, selv da han rammes af alvorlig og svær sygdom.

Mine egne morgener har hermed fået en ny betydning, hvor jeg fortsat vil øve mig i at nyde nuet og dagen og se mulighederne i stedet for begrænsningerne.

Med denne nye bog-blog, føler jeg på en måde, at jeg ”kaster mig ud på dybt vand”, og at denne anmeldelse lige bliver min første på selve bloggen, er vist helt i tråd med Kløvedals ånd, om at springe ud i det, man lyster og lade sig føre derhen, hvor skibet lægger til kaj.

Bogen henvender sig til alle eventyrlystne, uanset om man har sømandserfaring eller ej, og så er den fremragende læsning som kick-start på et nyt år, hvor de fleste af os lige tager vores liv op til revision.

Jeg har valgt ikke at rate denne bog, da ordene vist taler for sig selv. Tak for at dele dit eventyr 🙏

Bonus info for de eventyrlystne familier:

Forlaget Gyldendal genudgiver netop nu familie-bøgerne, også skrevet af Troels Kløvedal: Med Asbjørn på de store oceaner & Til søs med Gurli Marie.

Anette