Anne Franks dagbog – graphic diary, af Ari Folman & David Polonsky
Lindhardt & Ringhof, udkom i september 2019, 160 sider
På dansk ved Karsten Nielsen
🖋 Historisk MUST-READ 📕
Jeg har desværre endnu ikke læst Anne Franks dagbog i originaludgaven, men kender selvfølgelig overordnet til historien, så da jeg så denne nye grafiske udgave, blev jeg straks nysgerrig og gav mig selv en ekstra julegave.
Anne Frank og hendes jødiske familie bor i Tyskland, men da 2. verdenskrig raser, flygter først faren, og senere resten af familien til Holland. På Annes 13-års fødselsdag får hun en dagbog, kaldet Kitty, som de næste 2 år bliver tætteste vidne til de tanker og følelser, der farer igennem den unge pige, der skal forholde sig til et indskrænket liv under vanskelige vilkår.
Fra juli 1942 lever Annes familie i skjul i Baghuset sammen med familien van Daan på 3 personer og tandlægen Albert Dussel.
Sidste dagbogsnotat er fra den 1. august 1944 og alle 8 beboere i Baghuset bliver arresteret den 4. august og bringes til forskellige koncentrationslejre, og hvad der herefter sker, bliver fint beskrevet i efterskriftet.
Bogen er udgivet i samarbejde med Anne Frank Fonden og bygger på de oprindelige dagbogsnotater.
Det er en virkelig flot visuel bog, som beskriver en ung piges inderste tanker, angsten for krig, jødeforfølgelserne, savn og afmagt, frustrationer i forhold til egen familie, pubertetstanker og den første kærlighed, og det er beundringsværdigt, for der er også plads til humor og selvironi. Det er modent, vedkommende og det berører én.
Alt er forbudt og det beskrives så fint med teksten ”I det mindste har månen ingen religion”, og en længselsfuld pige kigger ud på nattehimlen.
Ifølge efterskriftet er alt materialet fra den oprindelige dagbog, i sagens natur, ikke med her i den grafiske udgave, for i så fald ville dette fylde over 3.500 sider. Det fine er derimod, at der så er udvalgt enkelte dagbogsnotater, som er gengivet i fuld længde for at bevare en linje til originalen, og det, tænker jeg, er en vellykket løsning, selvom jeg selvfølgelig ikke har læst originaldagbogen.
Tegningerne er virkelig udtryksfulde og meget fine og så kan jeg især godt lide, at Annes mangeartede og til tider flyvske tanker, men også bekymringer får plads i illustrationerne.
Bogen kan læses af alle fra teenagealderen, vil jeg mene, og den vil helt sikkert også kunne bruges i skoleregi, men jeg håber også at andre voksne får lyst til at læse den, evt. som en præ-læsning/smagsprøve før stillingtagen til, om man har mod på at gå i gang med selve originalen, eller bare fordi man som voksen også kan lære noget af Anne.
Genren graphic novel har vakt min nysgerrighed, og jeg får lyst til at undersøge, hvad der ellers findes i denne genre i forhold til romaner og historiske værker, for illustrationerne gør at man får et dobbelt indtryk og de måske tunge historiske emner kan serveres på en lettere tilgængelig og i en mere spiselig form i stedet for mange, svære tekstsider.
Jeg er ganske enkelt imponeret af denne voksne udgave af en tegneserie og kan varmt anbefale den grafiske dagbog, som får 5 smukke ⭐⭐⭐⭐⭐/6. Mon ikke at det er på tide, at jeg får læst originaldagbogen!
Anette