Arkitekten fra New York, af Petra Hucke

Gutkind Forlag, udkom i juni 2022, 379 sider

Original titel: Die Architektin von New York. Oversat af Jacob Jonia.

Hun vovede det umulige og byggede Brooklyn Bridge

Arkitekten fra New York er første bog i en ny serie Historiens enestående kvinder, der netop omhandler bemærkelsesværdige kvinder, der har skabt historie, og stadig inspirerer i dag.

I Januar 1865 gifter Emily Warren sig med Washington Augustus Roebling, der er søn af den succesfulde ingeniør John Roebling og fra første gang hun hørte om svigerfarens projekt med at ville bygge en hængebro over East River, var hun nærmest besat af tanken om at være med i dette projekt.

På den tid var det ikke velset, at kvinder befandt sig på byggepladser eller blandede sig i diskussioner om tal, matematik og geometri. Men da svigerfaren dør og Washington bliver chefingeniør på projektet, ser Emily sit snit til at følge med i sin mands arbejde ned i mindste detalje, og da han bliver syg af sænkekassesyge og bliver sengeliggende, er det så hende, der uformelt overtager styringen.

Hvis du elsker historiske romaner, så er denne en ‘must-read’, for udover at være vidne til en spændende historisk begivenhed, så får man også en dejlig personlig fortælling om den energiske Emily, der på trods af modgang, aldrig mistede sin humor og troen på projektet. Bogen er således et flot portræt at en ukuelig kvinde, der holdt fast i egne drømme om at blive intellektuelt stimuleret og vedblev efter broens færdiggørelse at være nysgerrig og dygtiggøre sig.

Og så er det fuldstændigt imponerende at man på den tid kunne tegne, udregne og bygge sådan en bro. Og ja, selvfølgelig tog det lang tid, i alt 13 år, men det var heller ikke ufarligt for mændene, der både skulle arbejde under vandet i en sænkekasse, og senere balancere på wirer højt oppe i luften. Brooklyn Bridge stod færdig i maj 1883.

Bogen er en fiktiv fortælling om Emilys rolle i færdiggørelsen af broen, og selv om der ifølge forfatterens efterskrift er meget, man ikke ved om hendes rolle, så er det alligevel en yderst velskrevet og interessant historie, og når man vender sidste side, så sidder man tilbage med en følelse af at have været vidne til noget stort.

Du kan læse mere om forfatteren her – https://gutkind.dk/forfatter/petra-hucke/

Her kan du læse mere om serien Historiens enestående kvinder, og se hvilke andre bøger, der er på vej.

Jeg blev helt klart opslugt af Emilys stærke vilje og ukuelighed og selvom bogen som sagt er en fiktiv fortælling, så har den skabt et tydeligt billede af en enestående kvinde i min erindring. Arkitekten fra New York får herfra 4 seje ⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette