BOB, af Helle Helle

Gutkind Forlag, udkommer 8. januar 2021, 158 sider

Reklame / En ganske særlig bog om BOB 💙

Jeg indrømmer blankt, at jeg vist er det, der kaldes en novice i Helle Helles univers. Jeg har således hverken læst romanen ’de’ fra 2018, som BOB er en selvstændig fortsættelse af, eller andre af hendes tidligere udgivelser, men mon ikke det er en fejl.

Bob er lige flyttet ind oven på tanken i Vanløse sammen med hende fra ’de’. Han kan ikke helt finde roen i sig selv eller lysten til at studere, og ender tilfældigt med at få lidt sæsonarbejde på Sømandshotellet, hvor han lærer Kola og Rudi at kende. Men Bob har skam drømme. Drømme om at stifte familie med ’hende’.

Bob får meget af tiden til at gå med at lunte rundt i Københavns gader, og han er særligt optaget af vejnavne. Hvorfor tager han alle de stikveje? Hopper på toget uden retning? Hvad søger han efter? Man kommer faktisk til at kere sig lidt om Bob, for han virker til at være et rart og ordentligt menneske, og udfordret, for pengene er små…”Bob studerede kontoudtog ved klapbordet, det gik brat nedad. Han ville udflade kurven ved hjælpe af kartofler og kål, Liebfraumilch”.

Skrivestilen er helt Helles egen. Der er kredset om hvert et ord og hver en sætning. Hverken for lidt eller for meget. Sproget er nøgternt registrerende med blik for små skæve ting, som fx her hvor de mødes… ”Tre dage senere tabte han en knap bag Lollands Centret, den trillede hen i nærheden af et par kinasko, og det var mine.” Jeg-fortælleren er hende fra ’de’, der fortæller om Bob, om hvad han foretager sig, om tidligere oplevelser i hans barndom og om hvad han tænker. Det eneste vi ikke hører om, er deres fælles oplevelser. Måske er det en pointe.

Historien er simpelthen kogt ind til benet. Sætningerne er, ligesom pengene, små, men fylder alligevel – med det usagte og det underforståede, og det er vel heller ikke tilfældigt med navnet Bob, kort og godt. Humoren har bestemt også sin stille plads mellem linjerne.

Tidsmæssigt befinder vi os et sted i 80’erne, hvilket Helle Helle lægger hints til os læsere om… men det kunne vel sagtens være hvor og når som helst.

Helle får min hjerne til at arbejde og tænke og stoppe op og genlæse en sætning; ikke forstået sådan at læsningen forstyrres eller går i stå, men at jeg udfordres. Enkelte gange følte jeg mig på afveje, måske ligesom Bob, og skulle så lige tilbage på sporet igen… men der kommer jo heldigvis altid endnu et tog…

Om forfatteren: Helle Helle (f. 1965, Rødby) er uddannet fra Forfatterskolen og har skrevet flere novellesamlinger og romaner. Seneste udgivelse er romanen ’de’ (2018), der udkom 25 år efter hendes debut ’Eksempel på liv’.

Helle Helle fik sit store gennembrud med romanen ’Rødby-Puttgarden’ (2005), som hun modtog Kritikerprisen for. Derudover har hun modtaget en række priser og præmieringer, bl.a. P.O. Enquist-prisen, De Gyldne Laurbær, Det Danske Akademis Store Pris og Holbergmedaljen. Hendes bøger er oversat til 22 sprog.

Fejl må rettes, og jeg må i gang med at læse mere af Helle Helle, men har altså nu kickstartet det nye bogår med, en for mig, ny forfatter, der skriver stilsikkert og blændende. BOB skyder bogåret i gang med et brag, og jeg giver 5 boblende ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette