For tiden viser mange bogbloggere, hvad de i øjeblikket læser under hashtagget #crshowoff. CR står for currently reading. Jeg er med på legen, og her får I lidt beskrivelser og baggrund for mine nuværende læseprojekter…📚
Det er meget forskelligt, om jeg har gang i mere end en bog ad gangen, men når det sker, er det altid forskellige genrer, for at kunne holde bøgerne adskilt, såsom faglitteratur, biografi eller skønlitteratur, og faktisk er det nøjagtigt sådan det forholder sig lige nu… hvor jeg læser disse tre bøger. Så kan jeg vælge lidt forskelligt, alt efter humør og tid.. 📚
Bog nr. 1 – I Know Why The Caged Bird Sings, af Maya Angelou
Penguin Random House, 1969, 304 sider
Da jeg i 2011/2012 var på Specialuddannelsen i Psykiatri, stødte jeg på dette citat af Maya Angelou, da jeg studerede narrativ terapi. Jeg blev nysgerrig på hendes historie, og netop det, at fortælle hendes historie, som hun gør i denne biografi, har været helbredende for hende.
Maya Angelou er en afro-amerikansk forfatter, skuespiller og borgerrettighedsaktivist, som, på trods af svære opvækstvilkår og mange traumer, finder en måde at leve sit liv på. Jeg købte bogen, da jeg var i USA for et par år siden, og har længe villet læse den og er gået igang med den på engelsk. Men minsandten om bogen ikke lige, på 50-året for udgivelsen, er oversat og udkommet for nyligt på dansk ved Forlaget Rosinante & Co. Selvom jeg er rimelig god til engelsk, læser jeg åbenbart ikke så hurtigt på engelsk (sikkert manglende træning), men jeg har besluttet at færdiggøre den på originalsproget.
Om bogen:
Sent by their mother to live with their devout, self-sufficient grandmother in a small Southern town, Maya and her brother, Bailey, endure the ache of abandonment and the prejudice of the local “powhitetrash.” At eight years old and back at her mother’s side in St. Louis, Maya is attacked by a man many times her age—and has to live with the consequences for a lifetime. Years later, in San Francisco, Maya learns that love for herself, the kindness of others, her own strong spirit, and the ideas of great authors (“I met and fell in love with William Shakespeare”) will allow her to be free instead of imprisoned.
På Forlaget Rosinante & Co’s side, skriver pressen følgende:
»Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur har i dag opnået klassikerstatus, og dens litterære kvaliteter er for længst slået fast… helt særlig er (den) – også på dansk i Nanna Gyldenkærnes oversættelse.«
– Information
Jeg er godt igang og er allerede fanget af de ærlige beskrivelser fra et race-opdelt miljø i Sydstaterne i 1930’erne.
Bog nr. 2 – Grib Livet, Slip Angsten, af Pia Callesen
Politikens Forlag, 2019, 248 sider – ANMELDEREKSEMPLAR
Angst og depression er blevet folkesygdomme, som igennem årtier er forsøgt behandlet ved at konfrontere traumer og ved hjælp af omstrukturering af tanker. I denne bog præsenteres læseren for nye tankegange til behandlingen af angstlidelser.
Om bogen:
I Grib livet – slip angsten gør psykolog og metakognitiv terapeut Pia Callesen op med de hidtidige normer for behandling af angst og præsenterer den dokumenterede behandlingsmetode metakognitiv terapi, der har revolutioneret behandlingen af angst.
Metakognitiv terapi handler kort og godt om det at tænke på egne tanker. Er det ikke meget normalt? Jo. Men i denne forholdsvis nye terapiform, som er udviklet af den britiske psykolog og professor Adrian Wells, handler det mere om, hvor meget tid, du vælger at bruge på at tænke på dine tanker. For megen tænkning kan blive til et problem, til grublerier, som over tid kan vedligeholde angsten. Vi skal ikke bruge alle vore vågne timer på at gruble. Pointen er, at bruger du to timer eller ti timer på at gruble på et givent problem, så vil det nok ikke løse sig bedre af den grund.
Som psykiatrisk sygeplejerske er disse bøger et must-read. Dette er forfatterens anden bog om metakognitiv terapi. Den første bog Lev Mere – Tænk Mindre – omhandler behandling af depression og nedtrykthed, og den har jeg også læst og anmeldt. Begge bøger kan derfor varmt anbefales til sundhedsprofessionelle med interesse for den menneskelige psyke, til folk med tendens til nedtrykthed, angst og depression men også til dig, der måske har brug for inspiration og et boost til ændring af negative tankespiraler.
Bog nr. 3 – Som om vi aldrig rigtigt fandtes, af Rikke Dahl
Forlaget Turbine, 2019, 472 sider – ANMELDEREKSEMPLAR
Denne krimi havde jeg læst omtalt rosende flere steder, og tilfældigvis fik jeg mulighed for at læse bogen som anmeldereksemplar. Jeg blev især optaget af det emne, om at vende hjem til ens barndomsby, at opsøge gamle venner og derved få opfrisket gymnasietiden – på godt og ondt.
Fra Forlaget Turbines side:
Rikke Dahl er cand. mag. i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Hun har tidligere skrevet for Dagbladet Information, Tidsskriftet Vagant samt Dansk Noter, og har desuden undervist på Folkeuniversitetet.
Som om vi aldrig rigtigt fandtes er hendes første roman.
Om bogen:
Den succesrige scenograf, Christin Lindberg, modtager en foruroligende besked i telefonen. Et opkald fra fortiden, der tvinger hende til at rejse tilbage til barndomsbyen – noget hun ellers har forsvoret nogensinde at gøre.
Nikolaj Hoffman, den engang så karismatiske og talentfulde forsanger i bandet Smaltown Empire, er fundet død i en grøftekant. Og noget er galt, fornemmer Christin. Noget der rækker tilbage til de tilsyneladende uskyldige og eventyrlige ungdomsår.
I sin søgen efter hjælp opsøger Christin den lokale journalist, Micki Reiss. Sammen afdækker de trin for trin en fortid, hvor intet var som det tog sig ud.
Jeg er faktisk kun halvvejs, men er blæst bagover af et flydende, naturligt og levende sprog og en fantastisk god historie om gamle venskaber, hemmeligheder, skyld og kranke skæbner.. Noget af en debutroman, og jeg er beæret over, at jeg er blevet spurgt, om jeg vil være testlæser på hendes kommende bog.
Jeg poster selvfølgelig en fuld anmeldelse, når jeg er helt færdig med disse bøger, men måske du allerede nu er blevet nysgerrig på en eller flere af disse…
God læselyst 📚
Anette