Den dag Brita forsvandt, Pedal Ove – sagen, af Michael Teschl

Politikens Forlag, udkom den 4. november 2019, 336 sider.

ANMELDEREKSEMPLAR

8️⃣1️⃣ skæbnesvangre minutter i ´81🚗

Et rødt tæppe, og 81 minutter en bestemt lørdag ved middagstid. Måske lyder det ikke af noget særligt, men for Pedal Ove – sagen får disse to detaljer en afgørende betydning.

Med en lille efterforsker i maven og fordi jeg er vokset op i Nordjylland, har jeg virkelig glædet mig til denne bog, hvor sagen om Pedal Ove på ny bliver belyst. I 1981 var jeg kun 13 år, men på trods af min unge alder husker jeg sagtens sagen, måske ikke i detaljer, men den var på alles læber.

Det er længe siden, at jeg har læst en bog så hurtigt og jeg har taget mentale noter undervejs, for jeg blev fuldstændig opslugt af opklarende spørgsmål, som jeg heldigvis fik løbende svar på.

I 2017 dumper et anonymt brev ned i postkassen ved journalist Michael Teschl. Brevet angiver nye spor i den 38 år gamle sag fra Frederikshavn om Pedal Ove, der først blev dømt, og senere frikendt for mordet på Brita Hansen.

Fra bogens bagside:

En decemberdag i 1981 forsvandt den 30-årige Brita Hansen sporløst i Frederikshavn. Først syv måneder senere blev hendes lig fundet i havnen. Hun var blevet kværket, og hendes fraseparerede mand, fritidsmusikeren Ove Hansen – også kaldet ‘Pedal Ove’ – blev under stor mediebevågenhed idømt 12 års fængsel for drabet.

10 år senere blev Pedal Ove-sagen genoptaget på baggrund af to DR-dokumentarer, hvor nye vidner og oplysninger satte spørgsmålstegn ved Ove Hansen som gerningsmanden. Denne gang frikendte domstolen ham, og sagen blev derefter kendt som danmarkshistoriens største justitsmord.

Ove Hansen afsoner ca. 7 år, bliver senere tildelt en kæmpe millionerstatning, og vælger at blive boende i Frederikshavn, hvor han skaber sin egen lille maskinsmedie virksomhed, som han i dag driver med sønnen Mads.

Forfatteren kontakter Ove, der ønsker at medvirke i bogens tilblivelse. Teschl folder sagen ud i fuldt flor, gennemgår alle tidligere sagsakter og afhøringer, og interviewer igen kernepersoner, gennemfører rekonstruktioner og tegner tidslinjer og undervejs må et andet mistænkeligt dødsfald også undersøges nærmere. Et arbejde, der forløber over 2 år.

Jeg bukker mig dybt i støvet for det kæmpe stykke arbejde, der ligger til grund for bogen. Det er en yderst saglig research og det kræver et kæmpe mod, for der er bestemt personer, der ikke ønsker at samarbejde eller at sagen bliver belyst igen.

Det er beskæmmende at journalisterne bag de to DR-dokumentar programmer fik held af at påvirke vidner og manipulere omgivelserne via medierne til offentlig at kaste mistanke på en anden person uden at afdække dette ordentligt, og derigennem være indirekte årsag til, at sagen i 1991 blev genoptaget ved Den særlige Klageret.

38 år efter mordet på Brita, lykkedes det forfatteren at få nye indrømmelser og finde frem til alibier, der smuldrer, på trods af at flere personer stadig har et troværdighedsproblem, og stadig holder tæt med hensyn til sandheden.

Et af de kapitler, der berørte mig allermest, var kapitlet om sønnen Mads. Her fremgår det, at sønnen aldrig, som i aldrig nogensinde, har talt med hans far Ove om sagen, der kostede hans mor livet. Det er da sørgeligt.

Og så må jeg kreditere bogens indbydende design. Først et lækkert omslag med en form for fingeraftryk hen over billedet af Brita. Ryggen på bogen har fine små farvefotos og i bogen er der fotos af hovedpersonerne, oversigtskort og tidslinjer, så man nemt kan følges slagets gang.  

Bogen henvender sig ikke kun til True Crime entusiaster, men kan læses af alle, der har interesse i vores fælles retssikkerhed. Og dokumentarisme kommer på dagordenen med vigtigheden af etiske overvejelser og hensyn, samt det at undersøge og afdække alibier og det at være kritisk, når man afhører vidner. Selvom bogen er vildt detaljeret, ned i sagens mindste kerner, så er det netop dens grundighed, der bærer bogens grad af vellykkethed. Man behøver slet ikke være juraprofessor eller politiefterforsker for at kunne følge med.

Får læseren en form for forløsning? Ja og Nej! Der kommer som sagt afsløringer og nye ting frem; andre ting forbliver uafklarede, og dog..

Bogen leverer det, man som læser er lovet, og mere til, synes jeg, og jeg sender 5 krystalklare ⭐⭐⭐⭐⭐/6, først i bogens retning og derefter op på himlen til Brita.

Bonusinfo: Udover bogen er der lavet 3 dokumentar programmer, der sendes på TV 2, og de sætter fokus på den historiske drabssag om Pedal-Ove . I serien “Mysteriet om Pedal-Ove” undersøger TV 2, om der er noget i politiets, domstolenes eller mediernes håndtering, vi kan lære af i dag.

Anette