Den tavse patient, af Alex Michaelides

Hr. Ferdinand/Politikens Forlag, udkom 7. februar 2020, 392 sider.

Original titel: The Silent Patient (februar 2019)

Oversat af Nanna Lund

Reklame / 🤐 En fascinerende mytisk thriller 🖌🎨

Når udenlandske bøger har fået en forrygende start på det internationale marked, og denne psykologiske thriller er ingen undtagelse, så kan det være svært med de høje forventninger. Den tavse patient, som er forfatterens debut, har dog ingen problemer med at leve op til dette.

Bogen vandt i 2019 Goodreads Choice Award som årets bedste spændingsroman, røg til tops som #1 ved Sunday Times og New York Times og så har Brad Pitts produktionsselskab allerede købt filmrettighederne til bogen.

Denne nye thriller har et fængslende og psykologisk spændende setup, hvor hovedpersonen befinder sig i en tavs spændetrøje, og forfatteren bruger her tragedien om den græske myte om Dronning Alkestis, hvilket er opfindsomt, mystisk og gennemført.

Om bogen:

Alicia Berenson lever et celebert liv som anerkendt kunstmaler. Hun er gift med en kendt modefotograf, bor i et stort hus på en prominent adresse i London, og på overfladen er hendes liv perfekt. Men en aften da Alicias mand Gabriel kommer hjem fra arbejde, skyder Alicia ham fem gange i hovedet, hvorefter hun nægter at tale.

Alicias tavshed og øvrige totale fravær af forklaring forvandler en tragedie i hjemmet til noget langt større, et mysterium der fanger offentlighedens interesse og gør Alicia berygtet. Hendes kunstværker handles pludselig for uhyrlige summer, og hun, den tavse patient, gemmes væk fra sladderbladene og spotlightet på the Grove, en sikringsanstalt i det nordlige London.

Da kriminalpsykologen Theo Faber får jobbet som terapeut på the Grove, ser han sit snit til at komme til at arbejde med Alicia, som han er overbevist om, at han kan få i tale efter 6 års tavshed. For at komme ind til kernen, begynder han at opspore alle de mennesker, der havde forbindelse til Alicia.

Udadtil har Faber styr på tilværelsen, veluddannet og velafbalanceret, hvilket kan skyldes at han selv har gået i terapi i årevis. Han har dog alligevel umådeligt svært ved at undslippe fortidens dæmoner, og da det ellers tilsyneladende perfekte ægteskab begynder at skrante, må han også bruge ekstra energi på at redde stumperne.

Faber er fascineret af Alicias skæbne og da hun undervejs i forløbet får mere tillid til Faber, afleverer hun sin dagbog til ham, og på denne måde får han og læseren adgang til hendes tanker omkring tiden for drabet. Desværre er dagbogen mange steder skrevet i dialog-form, hvilket gør, at dagbogen ikke fremtræder helt så autentisk, som det forventes af en dagbog.

Plottet er virkelig overraskende og jeg havde på ingen måde gennemskuet det, så for mig sad den lige i skabet, når vi taler om en psykologisk thriller. For det er ikke en krimi med høj action, men det psykologiske spil, der præger stemningen. Dog har jeg et par få issues, for jeg følte, at handlingen på en måde var lidt forhastet, og at bogen sagtens kunne have fyldt 50-100 sider mere for netop at give mere ro i tempoet og i sproget, hvor det indimellem bliver lidt for kunstigt eller opstillet.  

Forfatteren Alex Michaelides bor i London, men stammer fra Cypern. Han har læst psykoterapi og studeret litteraturvidenskab ved Cambridge og har en MA i screenwriting og har skrevet manuskript til flere internationale film.

Jeg ser frem til filmatiseringen af denne bog, for jeg fik allerede undervejs en fornemmelse for at denne handling har filmpotentiale og måske har han også skrevet den med det for øje.

Jeg læste bogen på få dage, og det er en tragisk, psykologisk thriller af høj klasse, og en super flot debut, og bogen fortjener de bedste anbefalinger og får 5 ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Hr. Ferdinand / Politikens Forlag for anmeldeeksemplar ✅

Anette