Du kan alt, af Christian Jungersen 

Forlaget Gyldendal, udkom i september 2021, 752 sider

En hypnotisk læseoplevelse 😵‍💫

Denne stormombruste roman blev desværre en semi-fornøjet læseoplevelse for mig. Jeg har tidligere begejstret læst ‘Du forsvinder’ og derfor havde jeg også store forventninger til Jungersens seneste roman, som jeg fik læst i juleferien. En læsning, som lige har skullet bundfælde sig, og selvom jeg fandt starten af bog fascinerende, så holdt denne fornemmelse ikke hele vejen. 

Men lad os starte med handlingen!

Over en periode på 10 år følger vi hovedpersonen, den nyskilte Per Berg.

Efter et vanvittig start-kapitel (ingen spoilere) rejser den 48-årige Per til Bali; en “afskedsgave” fra exhustruen i form af et spirituelt retreat, hvor han indleder et uforpligtende ferie-forhold til den amerikanske Liz. Herefter springer vi til Norge, hvor Per under en skiferie opdager en ildspåsættelse på hotellet, hvor hans søn Silas kommer i livsfare. En søn, han forsøger at komme tættere på efter skilsmissen.

Efter et par år forlader Per jobbet som kommunikationschef i kommunen og uddanner sig som terapeut med speciale i mindfulness og åndedrætstræning. Denne ændring medfører en stor mental forandring for Per, der vier sit liv til at guide andre i livskriser. Han godkendes til at have en prøveløsladt kriminel ung fyr til at bo i hans lejlighed, og sammen kommer de på en “oplevelsesrig” udflugt, der får katastrofale konsekvenser. 

Sidste del af historien beskriver et stormfuldt forhold til den smukke iranske kvinde Simin. Dette åbner op for en historie om Simins mors ophold i et iransk fængsel, samtidig med at en ukendt pyroman fortsat bliver ved med at forfølge Per og hans nærmeste…. 

Og dette var kort fortalt, for der sker meget mere. Men vi møder en moderne mand, der har genfundet en form for ‘frihed’ efter skilsmissen. Pers mission er at han vil genopdage sig selv i denne nye livsfase som ‘toenhalver’ – et fint fortællegreb, der beskriver en ny tidsæra efter familielivets pligter og krav, men inden alderdommens begrænsninger. En tid for selvrealisering, hvilket mange nok kan genkende i vores moderne tid.

Fortælle- og plotmæssigt får læseren en ekstrem læseoplevelse som sjældent set. Der er virkelig mange begivenheder i denne roman, men den foregår jo også over en ti-årig periode, så det kan vel forsvares, men man kan godt blive lidt forpustet. 

Det er som om Per vil nå ‘det hele’, som om han er bagud og skal indhente en hel masse, man da man aldrig hører om livet før skilsmissen, bliver det svært at forholde sig til hans valg, så for mig kommer Per til at fremstå lidt for anstrengende og for overskudsagtig.

Det kan selvfølgelig være forfatterens mening, men min irritation over hans konstante overskudsagtige væremåde forstyrrer min ‘likeability’ og det er svært at holde gejsten igennem 700 sider med en hovedperson, man ikke helt kan mærke. Jeg mangler noget mere vrede og noget smerte…

Dette er en bog om den menneskelige psyke; en gransken i det sjælelige hos mange forskellige personer, men også anskuet fra forskellige vinkler og i forskellige typer af kriser, hvilket ikke er uinteressant. Der er i hvert fald stof nok til refleksion over de mange skæbner og personligheder, vi møder undervejs.

Jeg var mest optaget af 1. del, og jeg kunne godt lide ‘krimi-temaet’ men sidder tilbage med en uklarhed omkring opklaringen, så måske har jeg misset en pointe. Historien om Simins familie var jeg også optaget af, men generelt synes jeg at hele selvrealiseringsdelen får lov at fylde for meget og at det blev en tand for gentagende.

Når al kritikken så er sagt, så vil jeg også bare sige, at jeg faktisk godt kan lide konceptet med en større roman over tid, og jeg var da også stædig eller nysgerrig nok – eller måske var jeg på en måde blevet hypnotiseret til at læse bogen færdig, men jeg gik lidt ‘død’ i 2. del, og alt i alt synes jeg, at romanen var 150-200 sider for lang… 

Du kan læse mere om forfatteren her – https://www.gyldendal.dk/forfattere/christian-jungersen-f24931 

Man sidder tilbage med en fornemmelse af at ens sjæl er blevet gransket, og det kan noget, men denne anmeldelse ender på 3 hypnotiske ⭐️⭐️⭐️ /6. Selvom denne roman ikke faldt helt i min smag, har jeg skam ikke opgivet at få læst ‘Undtagelsen’ ved lejlighed.

Bogen er anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal ✅

Anette