En helt normal familie, af Mattias Edvardsson

En roman om en forbrydelse.

People’sPress, udkom i august 2019, 464 sider.

Læst som lydbog, varighed: 12 timer, 3 minutter

Svenske Mattias Edvardsson har på fineste vis komponeret en psykologisk krimi, tilsat familie- og retsalsdrama. Krimien er anderledes og nytænkende men har naturligvis et mord, der skal opklares, men det virkelige drama er det psykologiske spil, der udformer sig og finder sted indenfor familien Sandalls rammer.

Om bogen:

En mand i trediverne bliver fundet knivdræbt på en legeplads i Lund. Mistanken falder på 19-årige Stella, som et vidne har set. Men hvorfor skulle Stella – en helt almindelig svensk teenagepige – slå en tilfældig forretningsmand ihjel?

Vi befinder os i Lund i Sverige. 19-årige Stella anholdes og anklages for at have slået en ung succesrig forretningsmand ihjel. Ofret er den 32-årige Christoffer Olsen, som Stella og veninden Amina for nyligt har lært at kende. Ofrets mor er professor i strafferet, og et vidne har set Stella på gerningsstedet. Stellas forældre tackler denne krise på hver deres måde, og det er ikke mindre interessant, da faren er præst og moren advokat.

Bogen er opbygget i tre fortællerspor.

I første del møder vi faren Adam, der er præst. Han filosoferer nærmest over sit skrøbelige forhold til datteren, og husker tilbage på Stellas barndom for at finde en forklaring på, hvornår og hvorfor tingene er kørt skævt imellem dem. Han er meget optaget af, hvad andre folk vil tænke, men samtidig ikke i tvivl om, hvor hans sympati ligger.

Andel del er Stellas historie. Stella er en ung pige med temperament og en mening. Hun har gang i et stille oprør mod forældrene, og eksperimenterer med bl.a. hash. Stellas fortrolige er barndomsveninden Amina, som hun har kendt siden børnehaven og de har et stærkt bånd, men kan det brydes, da de begge lærer den charmerende Christoffer at kende?

I tredje del møder vi moren Ulrikka, der er forsvarsadvokat. Hun fremtræder skarpsindig, kontrolleret og redegør for de overvejelser, hun gør sig undervejs i forløbet. Vi følger moren i den afsluttende del af bogen, som finder sted i retssalen, hvor sandheden måske kommer frem i dagens lys..

Bogens store styrke er netop dens opbygning i de tre fortællerstemmer: far, datter og mor, og det får især en nærværende virkning i lydbogsform, da der er valgt forskellige stemmer til de tre hovedpersoner.

Jeg fandt virkelig personernes adfærd tankevækkende. Psykologisk sætter bogen mange tanker i gang i forhold til sammenhold, (u)ærlighed, grænser og løgne indenfor familiens rammer. Vi møder en familie i opløsning, og ingen af dem ved, hvor de har hinanden. Hvor langt vil forældre gå for deres barns skyld? Jeg kom mange følelser igennem: vrede, forargelse, omsorgssvigt, empati, sympati, retfærdighed, hævn mm. Og hvad ville man selv gøre? Jeg tror ikke, man helt selv kan svare på dette, førend man står i situationen, men det har sat tankerne igang, og det er vel pointen!

Plottet er ikke som sådan indviklet eller overraskende, men trods det, har slutningen et twist, der holder én fanget lige indtil sidste linje, og det finder jeg altid fascinerende.

Krimien er velegnet som lydbog, da den netop oplæses med de tre forskellige stemmer, hvilket er i tråd med bogens opbygning og det gør læse-lytte oplevelsen mere autentisk.

Bogen har fået massiv omtale og masser af roser i både ind-og udland og jeg tilslutter mig koret af mange stjerner og giver 5⭐⭐⭐⭐⭐/6 for en anderledes og nytænkende måde at lave en krimi på.

Mattias Edvardsson er til daglig gymnasielærer i Trelleborg og bor med sin familie uden for Lund i Skåne. Han har tidligere udgivet 5 bøger, men En helt normal familie er blevet en virkelig bestseller i Sverige og er solgt til udgivelse i mere end 31 lande.

Anette