Eventyrlige rejseberetninger

  • fra en helt almindelig dansker, af Tomas Hemmer-Hansen

Forlaget mellemgaard, udkom i september 2020, 233 sider

Reklame / Eventyr i blodet 🌍🎒

At give sig hen med en rejsebog er en lise for sjælen i denne isolerede tid.

Tomas Hemmer-Hansen har næsten fået rejselysten ind med modermælken, og den grundlæggende interesse og glæden ved at opleve andre kulturer mærker man med det samme, når man læser dette bog-eventyr.

Bogen er bygget op som nedslag i forskellige rejseoplevelser, krydret med små dagbogsnotater og 4 essentielle rejsetip. Læseren kommer vidt omkring; fra Kilimanjaros top til Den transsibiriske jernbane og til skærgården i Norge.

Ét af bogens budskaber er, at rejser er forskellige, alt efter, hvor vi befinder os i livet, og forfatteren har rejst alene som ung, med forældrene, med kæresten, med en kammerat, og senest med egen familie og små børn, hvilket giver rejserne forskellige udtryk og muligheder.

Rejserne præsenteres ikke kronologiske i tid, men hvert kapitel starter med fine illustrative rejseruter, tegnet af Marlene Ahlgreen. I slutningen af kapitlet er der billeder fra selve rejsen, hvilket understøtter den personlige fortælling.

Særligt skal nævnes de små fiktive historier om personer, forfatteren har mødt undervejs på rejserne. Disse historier fremhæver netop den dimension, at man på rejser møder mennesker fra andre kulturer og at de ofte lever et liv fjernt fra vores egen forståelseshorisont.

Bogen fungerer nok mest som en slags udvidet dagbog, skrevet i et flydende sprog med levende kultur- og naturbeskrivelser. Den er letlæselig og den ene side tager den næste. Et enkelt afsnit falder måske lidt udenfor bogens ellers røde tråd, men dette er også pointeret og illustrerer vist mest at uforudsigelige situationer altid finder sin vej, når man rejser med små børn.

Det eventyrlige kommer helt til sin ret, for jeg syntes, at forfatteren helt bestemt har haft nogle oplevelser, der er ud over sædvanlige turistoplevelser af både varighed og type. Her tænker jeg bl.a. på rejsen i Gobi ørkenen og turen til Kilimanjaro. Forfatteren befinder sig flere gange på grænsen af farefulde situationer; situationer man som forældre helst først vil høre om bagefter. Samtidigt er rejserne ikke mere avancerede, end at mange danskere kan gøre det kunsten efter, og det virker inspirerende.

Bogen er behagelig adspredelse til skønlitterær læsning og anbefales til alle eventyrlystne og rejsehungrende, og dem er der nok mange af lige nu. Kan bruges til inspiration for dem, der er i gang med at planlægge næste rejseeventyr. Men den kan også læses af alle andre, for den indeholder disse fine fiktive fortællinger og et hav af korte beskrivelser af sjove og flotte kulturoplevelser i de lande, der besøges.

Ali i alt en eventyrlig og personlig bog, der som sagt lever op til titlen og en bog med fokus på de værdier, der ligger i at udforske verden omkring os og dermed opnå noget essentielt; at vi ved at udforske verdenen ender med også at blive klogere på os selv.

For undertegnede, der også har rejst i Kina og været på roadtrip i USA i autocamper med 4 børn, var dele af bogen dejligt genkendeligt, og det satte lige minderne i gang. Men det råd jeg personligt tager med fra bogen er, at hvis min drøm om at komme til New Zealand engang bliver realiseret, så fravælger jeg nok at lande med fly i Windy Wellington 🌬

Om forfatteren: Tomas Hemmer-Hansen er født i 1977 og opvokset i Viborg. Han er cand.mag. i engelsk og gift med Marie. Sammen har de to børn. Tomas har blandt andet tidligere arbejdet som chef i Ungdommens Røde Kors og har besøgt mere end 40 lande fordelt på fem kontinenter. Han arbejder nu med bæredygtighed.

Til sidst skal lige nævnes Vesterhavet, for selv om verden byder på fantastiske oplevelser, så er det dejligt at læse, at forfatteren også finder stor glæde ved havet og vores smukke natur i Danmark, og med det nordjyske i blodet mærkede jeg lige et savn til Vesterhavet og Blokhus, som er et mentalt helle for mig.

Bogen sendes godt på vej med 4 eventyrlystne ⭐⭐⭐⭐ /6.

Tak til forlaget mellemgaard for anmeldereksemplar ✅

Anette