Forvandlingen, af Franz Kafka & Søren Jessen

Forlaget Fahrenheit, udkom i maj 2017, 128 sider

Søren Jessen har forvandlet Kafkas tragi-komiske klassiker fra 1915 til en stærk og udtryksfuld grafisk novelle, som alle bør stifte bekendtskab med.

Den unge handelsrejsende Gregor Samsa vågner en morgen og er pludselig blevet forvandlet til et uhyrligt kryb. Han tror i starten at han stadig drømmer, men erfarer hurtigt at han nu både har panserryg og mange, edderkoppe-lignende behårede ben.

Man forstår hurtigt, at livet som sælger ikke er attraktivt for Gregor, men en livsnødvendighed for familiens økonomiske grundlag. Gregor har nemlig efter farens konkurs forsørget sin familie de seneste fem år. Moren er syg af astma og søsteren skal på konservatoriet og spille violin, når der er penge nok. Samsa forsøger pligtskyldigt at oparbejde energi og styrke til at tage toget på arbejde, men da han viser sig i døren, forfærdes de andre af hans syn og faren skubber ham voldsomt tilbage. Han må nu blive på sit værelse, indtil han igen kan vise sig.

Dagene går, og han forsøger at tilpasse sig sin nye ‘form’; sover under sengen, kravler på væggene og spiser helst kun fordærvet mad, som søsteren stiller ind på værelset hver dag. Familien må leje et værelse ud til tre logerende, der er sygeligt renlige. Da de ser Gregor flygter de med det samme. Langsomt væmmes familien også mere og mere ved ham. Gregor mister livsmodet og går til sidst til grunde til familiens store lettelse.

Med sort/hvide streger forbliver illustrationerne ligeså dystre og triste som historien, hvor vi f.eks. aldrig ser Gregor som selve uhyret, men vi får kun skygger og antydninger. Jessens udgave er virkelig skarp med mange humoristiske billeder over den ulykkelige udvikling, som da Samsa til sidst omtales som et ubetydeligt ‘Den’ …

Det er en meget flot visuel læseoplevelse, hvor billederne hele tiden skifter i stil og en tekst, der springer rundt på siderne, hvilket skaber en sjov og detaljerig fortælling trods det sørgmodige indhold.

Faktisk er illustrationerne ligeså “syret” som selve historien, der vel i bund og grund handler om det at være slave af job og andres forventninger. Man føler og mærker straks, hvordan det er at være Gregor, der ikke kun sælger stofprøver, men også langsomt har solgt sig selv og egne drømme på den bekostning.

En uhyre fornem grafisk udgave, der yder den originale historie stor retfærdighed.  

Kafka bliver født i 1884 i Prag og dør i 1924 af tuberkulose. Er forfatter og uddannet jurist. Efter jurastudiet blev han i 1908 ansat i et forsikringsselskab i Prag. Franz Kafka debuterede i 1913 med fortællingen ‘Dommen’. Senere udgav Franz Kafka bl.a. ‘Forvandlingen’ i 1915. Kun en lille del af forfatterskabet udkom i hans levetid.

Søren Jessen, forfatter og illustrator. Han startede sin forfatterkarriere med at skrive og tegne bøger til de yngste, men skriver i dag til alle aldre. Jeg husker især Dino bøgerne, som alle mine børn har elsket. Søren Jessen har desuden illustreret flere af mine fars billedbøger, såsom ‘Gider ikke!’, ‘Gok Goliat’, ‘Bummelum’ og ‘Knorken’.

Forvandlingen er et bibliotekslån og en del af min nye ‘Graphic Novel rejse’, hvor jeg forsøger at udfordre min læsning med disse grafiske tegneserier. Håber du vil følge med og blive inspireret til også at læse billedromaner, for det er altså dobbelt-up på læseoplevelsen… 🙏

Anette