Forvandlingen

GÆSTEANMELDELSE

Jeg er blevet ret interesseret i genren graphic novel, så her kan I læse min far Peter Mouritzens omtale af denne spændende udgave, som jeg håber, at jeg kan låne på et tidspunkt. På billedet udveksler min far og Søren Jessen bøger – Forvandlingen mod Da jeg var ung digter, en digtsamling i anledning af min fars 50-års forfatterjubilæum.

Forvandlingen, af Franz Kafka og Søren Jessen

Forlaget Fahrenheit, udkom i maj 2017, 128 sider

Søren Jessen, der er kendt og anerkendt for sin illustrationskunst for børn, har her taget livtag med en af verdenslitteraturens sværvægtere, nemlig Kafkas `Forvandlingen´, som blev skrevet i 1912 og er et stykke litteratur, der griber galskabens ånd i det ny århundrede og foregriber kommende litterære skildringer af det moderne, absurde liv og menneskenes lod som gudsforladte skabninger i et meningsløst univers.

Det er historien om handelsmanden Gregor Samsa, der bor hjemme hos sine forældre og en morgen vågner forvandlet til et stort kryb.

Søren Jessen har skabt en graphic novel over historien med stor teknisk dygtighed og opfindsomhed. Historien følger Kafkas, men uden mange ord, her er det grafikken der taler, svævende let og narrativt effektivt.

Jessen har fat i nakken af krybet, han parrer eventyrets grumhed med en hverdag i det småborgerlige Prag, der er saneret på det tidspunkt, men stadig synes at henligge i skyggen fra den gamle ghetto med rabbi Löw og Golem. Det er en hjertesag for Søren Jessen at tegne denne bog, det ser og mærker man. Godt gået, Søren!

Forlagets ord om bogen:

En ganske almindelig handelsrejsende, Gregor Samsa, vågner pludselig en morgen og finder sig forvandlet til et insekt.

Franz Kafkas ”Forvandlingen” (”Die Verwandlung”), skrevet i 1912, har utvivlsomt en af litteraturhistoriens mest berømte indledninger. Og som i mange andre af Kafkas værker slås tonen an for århundredets fortællinger – fiktive som nonfiktive – med temaer som fremmedgjorthed, den udsigtsløse kamp mod totalitærer autoriteter og udstødelsens mekanik.

Om forfatteren:

Søren Jessen har siden 1990 levet som fuldtidsforfatter og illustrator med mere end 50 bøger bag sig i alt fra børne- og ungdomsbøger til litteratur for voksne. For sin indsats har han blandt andet modtaget det treårige arbejdsstipendium fra Statens Kunstfond og Kulturministeriets Illustratorpris.

Franz Kafka har i hele Søren Jessens liv haft en central litterær betydning, og under arbejdet med ”Forvandlingen” udtalte han til Aarhus Stiftstidende, at ”Kafka arbejdede jo med præcis de samme ting som jeg: Menneskets mentale forviklinger og underlige selvopfattelser.”

Øfgøffen

Bonusinfo: Søren Jessen har faktisk illustreret flere af min fars billedbøger – bl.a. den legendariske Øfgøffen fra Gider ikke!

Du kan, hvis du lyster, følge min fars bogside Det læsende pindsvin her.

God fornøjelse – Anette

Skriv et svar