Fra drab til dom

Drabscheferne – Fra drab til dom, af Kurt Kragh og Ove Dahl i samarbejde med Stine Bolther

Politikens Forlag, udkom i oktober 2022, 264 sider.

👁 Opklaringen af den ultimative forbrydelse – drabet 👮‍♂️🚓

De to pensionerede drabschefer er ‘still going strong’ her i deres seneste bog, som endnu engang er opbygget som en samtalebog mellem de to garvede herrer. Det fungerer ret godt, hvis man spørger mig og jeg følte, at jeg sad på første række til en spændende dialog om ét af samfundets vigtige opgaver, nemlig opklaring af forbrydelser.

Bogens udgangspunkt er ikke konkrete drabssager, som i den forrige bog fra 2016, og det skal nævnes at de ofre og gerningsmænd, der omtales, er anonymiserede. Fokus for denne bog er hele maskineriet omkring opklaringen af den ultimative forbrydelse; drabet. Læseren får en grundig og næsten kronologisk gennemgang af hele arbejdsprocessen; fra drabet er begået til dommen er afsagt.

Kapitlerne er således delt op i de forskellige faser i sådan en proces, og læseren vil støde på mange af de allerede kendte sager, som drages ind for eksemplernes skyld. Så hvis man er en garvet True Crime læser, og efterlyser nye og ukendte sager, så er det nok ikke denne bog, man skal kaste sig over…

At opklare et drab handler ikke kun om dygtigt politiarbejde. Det handler også om menneskekendskab, om at tænke i alternative retninger, eller tage nogle chancer, men også om at ville samarbejde på tværs af politikredse og om at turde bede offentligheden om hjælp. De to tidligere drabschefer er ikke enige i alt, men tonen er venskabelig og de formår at skabe en afslappende stemning trods alvorsgraden af emnerne. Humor hører også til, hvilket jeg genkender fra mit arbejde i psykiatrien. Man er nødt til at kunne ‘afgifte’ sig selv med humor, som hurtigt løsner op for svære situationer, hvilket er nødvendigt, hvis man skal holde til sådanne alvorlige jobs i mange år.

Som læser får man en aldeles kyndig viden om politiets arbejde og deres samarbejdspartnere og man får svar på stort set alt indenfor dette specielle arbejdsområde, som er noget, de færreste af os kender til.

Jeg synes, at bogen er informativ, interessant og giver et reelt indblik i, hvor omfattende et opklaringsarbejde ofte er, og hvorfor en drabssag nemt kan tage ret lang tid. Når bogen er færdiglæst, føler man sig oplyst og tryg.

Hvis du får mulighed for at tage til et foredrag med de to herrer, måske sammen med Stine Bolther, der også her har en finger med i spillet her, så kan det altså varmt anbefales.

Du kan læse mere om forfatterne her –

Kurt Kragh – https://www.politikensforlag.dk/kurt-kragh/a-0/2693

Ove Dahl – https://www.politikensforlag.dk/ove-dahl/a-0/335

Stine Bolther – https://www.politikensforlag.dk/stine-bolther/a-0/334

Jeg har af én eller anden grund altid været fascineret af opklaringsarbejde, om det så skyldes forsvindinger eller andre gådefulde handlinger og derfor var denne bog lige vand på min mølle og herfra sendes 5 drabelige gode ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette