Hjerteknuseren, af Anne B. Ragde

Peoples, udkom i april 2022, 280 sider

Original titel: Hjerteknuseren. Oversat af Camilla Christensen

Mit MOR-hjerte bløder for Jonetta 🚺💜

Norske Anne B. Ragde var stort set gledet ud af min erindring indtil denne nye roman dukkede op, men jeg var slet ikke i tvivl om at jeg skulle læse denne, for jeg var meget begejstret og glad for hendes kendte Berlinerpopler-serie om familien Neshov fra Trondheim. Jeg tror dog kun, at jeg har fået læst de tre første bøger i denne serie af seks, så jeg har faktisk fået lyst til at genlæse hele Neshov-serien…

Hjerteknuseren handler om den midaldrende Jonetta Hågsnes, der er taget på sommerferie i sin yderst primitive feriehytte med den 25-årige hjemmeboende og arbejdsløse søn Ragnar. Han får tiden til at gå med at ligge på langs, bestemme over tv’et og drikke vodka og historien indledes med, at Jonetta må køre ham akut til lægen, hvor det viser sig, at hans småskøre opførsel skyldes en temmelig høj promille.

Jonetta er halvvejs i ferien og har fået nok. Hun lægger ikke skjul på at hun finder ham doven, forkælet og endda ulækker. Hvorfor han drikker vides ikke helt, men vi erfarer at Jonettas mand Sigvald døde i en brandulykke for ni år siden, da Ragnar var 16 år.

Jonetta drømmer kun om stilhed, alenetid, at plukke multebær og bade i dammen når hun har lyst – i stedet ser hun sig i gang med at vaske sønnens beskidte tøj- og sengetøj, fjerne flasker og gøre rent på hans værelse, da den indre ro aldrig indfinder sig. Især glemmer man ikke foreløbig den groteske scene, hvor hun vil vaske hans topmadras i dammen… 🌊

En weekend meddeler Ragnar at han får besøg en af kvinde ved navn Tonje, og det vil bekomme ham godt, hvis Jonetta vil tage til byen og passe hendes to børn Simen og Selma, som hun aldrig har mødt. Jonetta øjner en chance for at Ragnar indleder et forhold til kvinden og dermed måske få bedre styr på sit liv. Jonetta hygger sig også med børnene indtil besøget tager en uventet drejning; noget der måske får Jonetta til at vågne lidt op…

Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forventet af denne historie, men én ting er sikkert og det er at man både forarges, undres, irriteres, får medfølelse og trækker på smilebåndet.

Dette absurde mor-søn forhold er beskrevet i en både alvorlig og tragikomisk tone og historien beskriver en mors fortvivlende tanker om hendes uduelige søn, som hun på én og samme tid både afskyr og bekymrer sig om. Hvornår skal man sætte en grænse, hvormeget skal man finde sig i, kan man smide sit barn ud hjemmefra og har man som mor ingen frihed, hvis sønnen altid sætter dagsordenen og ikke tager hensyn… det er indimellem tåkrummende men samtidig også genkendeligt, så man gør sig lige nogle tanker undervejs i forhold til begrebet ‘MOR-hotellet’, som vi kalder det herhjemme.

Der er virkelig mange små livagtige beskrivelser af hver eneste ting, bevægelse og tanke i dagens løb, og historien går på mange måder utrolig trægt og langsomt, men alligevel drages man ind i fortællingen for at forstå og for at finde ud af, hvad i alverden det er, der foregår…? Sidste halvdel er nemlig ret gådefuld, og har en krimiundertone, så lidt spænding får læseren da også med.

Ragde skriver flydende let og selvom stemningen til dels er sommerlig, så præges den også af vemod og smerte, og hun skriver også i denne roman så fint om de svære relationer forældre-barn imellem, hvilket er den bærende styrke i en noget usædvanlig og underholdende læseoplevelse.

Læs mere om forfatteren her – https://peoplespress.dk/forfattere/anne-b-ragde/

Hjerteknuseren er mildt sagt både overraskende, alvorlig, humoristisk og den får herfra 4,5 tragikomiske ⭐️⭐️⭐️⭐️ 💫/6.

Tak til Forlaget People’s for anmeldereksemplar ✅

Anette