Hostesaft for sjælen, af Maise Njor & Mette Lisby

Gyldendal, udkom i september 2021, 270 sider

Indledningsvis vil jeg lige fortælle at bogen her er eget køb; en af den slags selvforkælelser, jeg ofte overbeviser mig selv om er godt for sjælen…host, host..

Hostesaft for sjælen er en inspirerende korrespondancebog, baseret på mails mellem to gamle veninder tværs over Atlanten. Mette fra sit hjem på bjergtoppen i LA og Maise fra sit havehus på Amager.

For 22 år siden var de arbejdskollegaer på satireprogrammet ’Ugen der Gak’. Nu er de midt i livet med de erfaringer, et halvt levet liv har medført på godt og ondt og læseren følger deres mailudveksling gennem 8 måneder efter at de har genoptaget kontakten fra dengang. De står begge ved en skillevej i livet; Mette og ægtefællen Jesper overvejer at flytte tilbage til Danmark efter mange år i udlandet, mens fraskilte Maise skal finde sig selv efter morens død.

Trods afstand taler de sig naturligt igennem tvivl, overvejelser, panikangst, smerten bag og ved store beslutninger/begivenheder. Det er en slags mental ‘pingpong’, hvor den ene griber den bold, den anden kaster, og det koncept fungerer. At man nogle gange skal kigge både frem og tilbage for at finde ud af, hvad man er gjort af og hvilke veje man skal vælge…

Hudløst ærlige kommer samtalerne omkring tab, savn, skilsmisser, børn, aldring, job, kulturforskelle, og det evindelige svære ved bare ‘at være’ i en familie…

Du må på ingen måde forvente nogen form for stand-up komedie over bogen, for den lægger nærmere op til, at du skal tage dig selv alvorligt; en kærlig ‘stand up for yourself’ booster, som vi nok alle kan trænge til på et givent tidspunkt.

Bogen er fantastisk til ‘in between’ læsning, når man lige trænger til at læse noget, hvor man ikke nødvendigvis skal huske på handling, karakterer mm… det er afslappende og selvironisk, men alligevel alvorligt og udbytterigt for modtageren. Jeg faldt i hvert fald hurtigt ind på deres bølgelængde. Måske skyldes det min alder. Måske var det bare rart med en anderledes læseoplevelse… 🧡

Om forfatterne:

Mette Lisby (f. 1968) er standupkomiker, forfatter, tv-vært og skuespiller. Hun er gift med tv- og radiovært Jesper Bæhrenz og har de sidste 16 år boet uden for Danmark, først i London og senest 12 år i Los Angeles. Nu flytter de tilbage til Danmark.

Maise Njor (f.1968) er journalist og forfatter. Hun har arbejdet for Eurowoman, Nordisk Film, Berlingske og Metronome. Hun er nu freelancer. Bor i et haveforeningshus på Amager og har tre døtre.

Hostesaft for sjælen er bestemt en læseværdig samtalebog, der på en dejlig uhøjtidelig måde samtidig giver refleksionerne plads, og herfra kommer 4,5 big ⭐⭐⭐⭐✨/6. 

Anette