I dag er du Basse – min bror, af Jette Bürgel Nielsen

Forlaget Forfatterskabet, udkom juni 2020, 108 sider

Reklame / En helhjertet halvsøster 💖

For nyligt var jeg på Politimuseet i København, hvor jeg blev optaget af sagen om Basse fordi den originale barnevogn med originalt indhold var udstillet. Det havde en voldsom direkte virkning, da enhvers mors mareridt må være at et spædbarn forsvinder fra en barnevogn.

Basse forsvandt i 1966 i Odense udenfor en børnetøjsforretning, mens han lå i sin barnevogn og er aldrig fundet❓ Sagen er her 50 år efter stadig uopklaret.

Sagen rumsterede i mit hoved, og da jeg på vej hjem søgte efter lidt flere oplysninger, fandt jeg frem til at der netop var udgivet en bog, relateret til sagen om Basse. Faktisk en digtsamling, og endda skrevet af Basses halvsøster. Der har gennem tiderne været mange meninger og teorier om sagen, men ingen beviser og det er første gang at et familiemedlem står frem 🙏

En halvsøster, der først blev bekendt med familiens tragedie i 2010, hvor hun som voksen, ved et tilfælde, finder ud af, at hendes mor gemmer på denne dybe tragedie, for forfatterens mor er også mor til Basse. En hemmelighed, der er bevaret og måske fortrængt. En ”elefant i rummet”, som gennem årene nu pludselig giver mening i mange tidligere situationer, som det eksempelvis beskrives her:

Digt fra bogen

Hvert digt starter med samme indledning ”I dag er du…” og ud af det springer tanker, frustrationer, spørgsmål men også hverdagssituationer, som pludselig ses ud fra et andet udgangspunkt. Det tilfører begivenhederne ny værdi eller mening. Samtidig efterlades både forfatter og læser som et stort spørgsmålstegn, da ingen kender svarene. Det er ikke svært at forstå, at det følelsesmæssigt har været en kæmpe rutschebanetur, for hvem bryder sig om at spørge sin mor, om hun lyver eller dækker over en forbrydelse, gætte på om hun fortrænger eller om hun såre simpelt ikke aner sine levende råd. Men ét er tydeligt, og det er at tragedien har fået et offer.

Forfatteren får undervejs kontakt til journalist og true crime forfatter Peer Kaae, og sammen bevæger de sig ud på dybt vand, og dykker ned under den overflade, der har fungeret som skærm mod det uvisse.

Digtene handler om at føle sig forrådt af sin egen familie, om at turde konfrontere skæbnen og trodse andres råd og give efter for at søge efter svar og måske finde Basse. De handler om at man kan mangle nogen eller noget, eller at man undres, men ikke ved, hvorfor man mangler eller undres…

Bogen er hurtigt læst, men de få ord på hver side trænger unægtelig ind under huden på én, for det værste vi mennesker kan udsættes for er uvished. Uvished kan være altopslidende, og derfor satser forfatteren også stort, da hun uden familiens velsignelse går på jagt efter den usminkede sandhed sammen med journalisten.

Jeg har allerede læst bogen flere gange, og hver gang sidder jeg tilbage med nye spørgsmål men samtidig får jeg en fornemmelse af, at der ikke er mere at sige. At prisen er betalt.

“I dag er du Basse – min bror” er skrevet i digtform. True Crime digte, der er meget udtryksfulde, formet i kvadrater, som vist længere oppe, hvilket ifølge forfatteren er inspireret af digteren Louis Jensen. Jeg henledes på tanker om et billede på hver side, et billede fra den situation, der er beskrevet men som aldrig er blevet foreviget i et familiefoto, udover disse få velvalgte ord. Det har altså en voldsom direkte virkning.

Eksisterer man, når der ingen billeder, intet navn, intet gravsted findes?… Mon Basse går rundt derude, og ikke aner han er Basse og at han er væk.. eller mon han allerede dengang forsvandt for evigt på uhyggelig og tragisk vis…❓

Om forfatteren:

Jette Bürgel Nielsen udgav i 2018 en autofiktiv roman “Et kvarters venten” om en kvinde i fyrrerne, der hver dag venter i et lille færgeleje og oplever den nære verden foran sig, mens hun tænker sig tilbage til kollegietidens store og ikke særligt nemme kærlighed. Om kærlighed, mindfulness, store tanker og tilværelsens tilfældigheder.

Efter dette er jeg nødt til at læse mere om Basse sagen i bogen Tina og Basse, netop skrevet af Peer Kaae, som faktisk også har skrevet et rørende efterskrift i denne bog.

Man berøres, tvivler, håber og frustreres sammen med forfatteren og jeg kan med lethed kvittere med 5 virkelige ⭐⭐⭐⭐⭐/6. Den sidste stjerne tilhører Basse 🌟.

Tak til forlaget Forfatterskabet for anmeldereksemplar ✅

Anette