I lovens navn. Om drab, dilemmaer og et liv i dansk politi, af Bent Isager-Nielsen

Lindhardt & Ringhof, udkom i juni 2021, 344 sider

For en ordensmagtsmand, der er vant til at stille spørgsmål i opklaringens klare navn, er det nu borgerne i Danmark, der bombarderer den tidligere politichef med spørgsmål om stort og småt indenfor politiets opgaver. Mange af disse spørgsmål er nu samlet i denne forholdvis nye bog, skrevet af tidligere politichef Bent Isager-Nielsen. Spørgsmål som:

  • Hvorfor skal der bruges ressourcer på at beskytte provokatøren og politikeren Rasmus Palludan?
  • Har vi ikke for blødsødne love, der beskytter forbryderne?
  • Hvad sker der i Danmark, når børn begår kriminalitet?

Jeg hørte forfatteren fortælle lidt om bogen på Bogforum og måtte derefter straks forkæle mig selv med den, for jeg må nok bare indrømme, at jeg har en vis forkærlighed for denne genre… og det skyldes både en interesse for den menneskelige psyke (hvorfor handler mennesker som de gør), og derudover en interessere for selve opklaringsarbejdet.

I lovens navn er da også et frisk pust i mængden af disse oplysende bøger og den kommer omkring mange spændende vinkler på alt fra efterforskning, retssag, domsafsigelse til fængselsstraf. På eminent vis beskriver han disse til tider indviklede opgaver/dilemmaer med eksempler fra virkelighedens verden, og selvom han slet ikke kommer i dybden med de enkelte sager, så får man lige tilpas viden og forståelse i forhold til de forskellige temaer.

Bogen er opdelt således at ca. halvdelen af bogen er brevkassespørgsmål, som har været bragt i Ude & Hjemme efterfulgt af forfatterens besvarelser. Herindimellem kommer Bent Isager-Nielsen så rundt om relevante emner relateret til de politimæssige opgaver set i lyset af den samfundsmæssige og ikke mindst den teknologiske udvikling.

Bent Isager-Nielsen er gået på pension efter 44 år hos politiet og holder nu en del foredrag og laver også TV-udsendelser. I bogen får du svar på de hyppigst stillede spørgsmål fra os danskere. Han taler meget om den svære men vigtige samfundskontrakt, vi har med hinanden omkring opførsel, regler, love og straffesystemet, men fortæller også, hvordan den samfundskontrakt især udfordres af andre kulturer med manglende ansvarsfølelse men også om bagsiden af medaljen ved globaliseringen. Det er en vigtig debat, da kriminalitet udvikler sig i samme tempo som den teknologiske udvikling.

Bortset fra lidt for mange gentagelser i brevkasse besvarelserne hen mod slut, og en ulige højrekant i brevkassesiderne, så har jeg ingen indvendinger 🙂

Om forfatteren: Bent Isager-Nielsen (f. 1951) er født i Silkeborg. Han har gennem sin karriere haft forskellige chefstillinger i Rigspolitiets Rejsehold, Frederiksberg Politi, Københavns Vestegns Politi, Bagmandspolitiet samt Nordsjællands Politi.

Så stop ikke!, I lovens navn, for selv om du måske har læst en del af sådanne bøger efterhånden, så vil jeg anbefale at du også læser denne, for du efterlades med en bred viden og et nuanceret indblik i politiets og retssystemets arbejdsvilkår samt mange vanskelige dilemmaer, hvilket giver 5 oplysende ⭐⭐⭐⭐⭐/6 herfra.

Anette