I sidste øjeblik – historier om kvinder og mænd, af Claire Keegan.

Gutkind Forlag, udkom 1. februar 2024, 128 sider.

Oversat af Signe Lyng.

Ny kort novellesamling fra irske Claire Keegan 🇮🇪

I august 2022 var jeg på sølvbryllupstur til Irland, og her købte jeg bogen ‘Foster’ og jeg forelskede mig straks i Keegans fine, lille historie om skam, svigt og vigtigheden af omsorg. Bogen er faktisk også filmatiseret, men jeg har ikke set den endnu.

Læs mere her – https://anettesbookshelf.dk/foster/

Da jeg kom hjem fik jeg fat i den danske udgave ‘Omsorg’ og forfatterens forrige bog ‘Den slags små ting’, som jeg var endnu mere begejstret for. Keegan formår nemlig at gøre ordinære historier interessante og vedkommende.

Læs om bøgerne her – https://anettesbookshelf.dk/2-smaa-bogperler/

På BogForum i efteråret 2023 købte jeg så hendes seneste novelle ‘So Late in the Day’, som dengang endnu ikke var oversat til dansk, men det er den så nu, og den er den ene af de tre noveller i den nyeste udgivelse ‘I sidste øjeblik’, der alle kredser om forholdet mellem mand og kvinde.

Jeg ved ikke, om den direkte udtrykker et had til kvinder, men det er tæt på og det er gennemsyrende at der er foragt for de kvinder, der er med i fortællingerne.

I titelnovellen I sidste øjeblik møder vi den unge fyr Cathal, der på en kedelig arbejdsdag, en sommerdag i Dublin lader tankerne glide tilbage på de seneste år, hvor han har været i et forhold til pigen Sabine. Han efterrationaliserer og prøver at belyse hans holdninger og de beslutninger, han har taget og kigger tilbage på, hvordan det har formet deres forhold.

Claire Keegans historier handler ofte om helt almindelige menneskeskæbner, og i denne er spørgsmålet, hvorvidt mangel på generøsitet kan ødelægge, hvad der kunne have været mellem mand og kvinde.

I En lang og smertefuld død følger vi en kvindelig forfatter, der har fået et skriveophold i Bölls hus på den irske ø Achill. Hun forstyrres imidlertid af en pensioneret professor i tysk litteratur, der både er anmassende og nedladende overfor kvinden, der af ren godhed inviterer ham indenfor. Professoren er en rasende og vred mand, der mener at de besøgende forfattere i huset gennem årene ikke udviser nobelpristageren respekt nok. Efter besøget vokser der sig en historie frem hos den kvindelige forfatter, der får katastrofale konsekvenser for den aldrende herre.

I den sidste novelle Antarktis møder vi den modne og lykkeligt gifte kvinde, der søger spænding i livet og hun har besluttet sig for at finde ud af, hvordan det vil føles at gå i seng med en anden mand. Hun planlægger begivenheden som et andet eventyr, lyver for ægtefællen, tager til byen, indlogerer sig på et hotel, og møder hurtigt en fyr i baren, der ved første øjekast virker rar og venlig. Men faresignalerne står i kø, men det overser kvinden, der er optaget af eventyret indtil hun tilsidst er fastlåst og fanget i en anden persons ‘eventyr’…

Det er kort, men godt beskrevet. Man behøver ikke mange sætninger før man er inde i Keegans universer, hvor der ofte er meget på spil. Denne lille novellesamling er endnu en skarp vitaminindsprøjtning af lækker litteratur. Man pirres, forundres og efterlades eftertænksom.

Hvis du generelt gerne vil læse mere, men ikke føler du har tiden til det, er Keegans bøger et godt sted at starte, for hendes fortællinger er netop korte og overskuelige og du er garanteret fine læseoplevelser.

Denne skønne novellesamling I sidste øjeblik får fem strålende ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Reklame / tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar 🙏

Anette