Jeg tog ned til bror

Jeg tog ned til bror, af Karin Smirnoff

C&K Forlag, udkom den 7. maj 2020, 336 sider

Originaltitel: Jag for ner till bror. Oversat af Birgitte Steffen Nielsen

Reklame / En bog om svigt, blodets bånd, kærlighed og tilgivelse.

Nogle gange lyder en titel ikke af noget særligt, men når man så har læst bogen, så giver titlen perfekt mening og rammer hele stemningen spot on, hvilket er tilfældet ved denne nye svenske roman. Det samme gælder bogens forside, så der er meget der går op i en højere enhed her, og jeg må indrømme, at jeg er faldet på halen over hele pakken… titel, forside & handling, der går lige i hjertet.

Jeg tog ned til bror er forfatterens debut, og den har fået en fremragende modtagelse med rette. Det er første fortælling i en trilogi og de to næste bøger i serien er allerede udgivet på svensk.

I bogen møder vi Jana der vender hjem til Smalånger, en lille svensk landsby, for at tage sig af tvillingebroren, der har slået sig på flasken efter en skilsmisse. Bror er også mistænkt af byens indbyggere for at være skyld i Marias død. Det viser sig, at Maria har haft adskillige herrebekendtskaber i byen gennem tiden, og at familierelationerne er mere komplekse end som så.

De to søskende har et særligt bånd, da de og dyrene på gården har været udsat for alvorligt svigt, men de tager begge kampen op mod faren og står sammen, dengang som nu.

Jana indleder et forhold til John, Marias eksmand, som også er en ældre nabo med hareskår og ar i ansigtet efter en forbrænding. Derudover tåler han ikke alkohol, hvilket Jana hurtigt kan spotte, men han gemmer på en viden og et kunstnerisk talent, hvilket får betydning for Jana, der har fortrængt mange ting fra fortiden.

Jana får job i hjemmeplejen og langsomt accepteres hun i samfundet, og tingene begynder at give mening. Jana får også afløb for egne dæmoner, bl.a. ved at udforme et fyldebøttekompagni i ler, hvilket er en vanvittig sjov detalje midt i grusomhederne.  

Selvom man nemt får de grumme oplevelser galt i halsen, så er man nødt til at rømme sig og fortsætte for at finde ud af, hvad der sker.. for det er skæbnesvangert at vokse op i Kippo familien, hvor der serveres svigt til morgenmad, overgreb til frokost, og vold til aftensmad, men de to hovedpersoner overlever på den gensidige søskendekærlighed, der er så rørende og livsbekræftende midt i al elendigheden.

Som læser piskes man rundt i røreskålen med følelser, for det er rystende, dystert men det er også varmt og tilgivende.

Bogen giver tid til at lære karaktererne at kende og det er umuligt ikke at holde af Jana og Bror, selvom de heller ikke er ufejlbarlige, men hvem er det..  Med deres ar på sjælen og deres lidelser føler læseren med dem og vi følger den udvikling, de begge gennemgår. En gribende og barsk historie, der samtidig giver håb og åbner op for nye tider.  

Jeg ved ikke om sproget oprindeligt er smalånger dialekt, men den er oversat i en helt særlig sproglig stil, hvilket man lige skal vænne sig til. Eller også tager forfatteren en kunstnerisk frihed med sproget, og det er aldeles anderledes men måske som nævnt egnspræget. Der bruges ikke kommaer, ingen store bogstaver ved egennavne, og navne/efternavne er skrevet uden mellemrum og der er ingen anførselstegn ved dialog, men det gør bogen speciel, og det klæ’r stilen og gør den autentisk i forhold til miljøet.

Jeg er så glad for at dette kun er første del af en trilogi, for jeg er slet ikke færdig med at følge Jana.

Karin Smirnoff er en svensk forfatter. Romanen er hendes debut og den fik en overvældende modtagelse, blev nomineret til den prestigiøse Augustpris og modtog de svenske boghandleres Book of the Year Award. Det er første del af trilogien om Jana Kippo, og den er solgt i mere end 350.000 eksemplarer i Sverige. Anden bog i Jana Kippo serien hedder på svensk Vi for upp med mor og den tredje bog Sen for jag hem.

Jeg håber virkelig at forlaget har travlt med oversættelsen af dem begge, for jeg er klar, og er kommet i stjernehimlen for denne barske, men fine fortælling fortjener ”Full House” med 6 gribende ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til C&K / Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette

Skriv et svar