Jens Petersens forlængede forår, af Cecilie Overbye

Forlaget Brændpunkt, udkom den 27. marts 2020, 244 sider

Reklame/

Det er aldrig for sent 👴

Da jeg læste om bogen, var min første tanke, Mon jeg gider at læse om en gammel mand på firs? Men jeg må med skam indrømme, at jeg, efter få sider, var fanget af forfatterens spind, ligesom Jens var af Maries.

Jens Petersens forlængede forår er forfatterens romandebut, og den handler om vidt forskellige emner, bl.a. tab, hørehallucinationer og løgne i livets sensommer, men mest om at gøre sig fri.

80-årige Jens Petersen har mistet sin kone Marie efter et langt ægteskab. Efter hendes død kan han fortsat høre hendes kritiserende og kommenterende stemme. Marie har styret hjemmet med hård hånd, og der er kontant afregning med irettesættende bemærkninger, hvis Jens vælger at gøre oprør mod de daglige rutiner, fx. at sætte opvaskemaskinen i gang førend der er 12 tallerkener i eller ikke at overholde spisetiderne. Ved hjælp af sådanne små daglige stikpiller får læseren langsomt et billede af det ulige forhold mellem Jens og Marie.

En dag kommer Jens til skade med sin tå, og da han leder efter et plaster, finder han en skotøjsæske og ud af denne ”Pandoras æske” udsvæver et livslangt net af mørke hemmeligheder og en foruroligende livshistorie, der ville chokere enhver. Maries dagbog afslører begivenheder, der aldrig er betroet til andre. Og hemmelighederne står i kø! Hvorfor har Marie ex. egenrådigt stået for udskiftning af alle biler gennem årene?

Der er kun 2 hovedpersoner, men de fylder nok til at udgøre en hel roman. Marie er godt nok svær at holde af. Hun er kold, streng, vred, kritisk og har ofte migræne, og må gemme sig Maude-agtigt i soveværelset. Bag alt dette gemmer der sig selvfølgelig en svær personlighed, præget af afsavn, angst, skyld og skam, hvilket bogen langsomt bygger en forståelse op for.  

Jens er derimod varm, venlig, tålmodig og besindig, og al sympati ligger ved ham, og det gør ondt, helt ind i hjertet, da han får vendt op og ned på sin verden. Men medlidenhed kan man ikke bruge til så meget, og Jens ”sadler op” og må finde sin egen vej tilbage. Trods den svære og nye livssituation, er der masser af humor og sjove scener, fx hvor Jens begiver sig i kast med en profil på facebook.

Jeg er virkelig imponeret over denne debut, over et flydende sprog, over gode beskrivelser, der er så genkendelige, hverdagsagtige og tankevækkende. Tænk at man kan leve et helt liv sammen uden at kende hinanden.

Og sproget skal netop lige fremhæves, for sætningerne hænger flot sammen og er formuleret således, at Jens’ og Maries “ordveksling” flyder naturligt sammen.

Alt i alt en meget rørende, stille og eftertænksom historie med store emner om sindets skrøbelighed, sorg, ensomhed og sex i livets efterår.

Jeg har kun et enkelt kritikpunkt, og det er at hovedpersonen Jens får lov at ”køre den fuldt ud” hen mod slutningen. For mig blev det en smule forceret og mindre kunne have gjort det. Måske svært at forklare uden at afsløre for meget, men derimod nød jeg selve afslutningen, for den beskriver en fin stemning af håb, og jeg ser virkelig frem til at læse endnu mere af samme forfatter.

Om forfatteren:

Cecilie Overbye (f. 1973) er uddannet tandlæge fra Københavns Universitet. I 2014 stoppede hun som tandlæge. Det åbnede mulighed for at dyrke konkurrencesport på et højt plan. Det lykkedes hende at blive både verdensmester i Crosstriatlon og to gange europamester i sin aldersgruppe.

Baggrunden herfor var, at hun i årevis har kæmpet med søvnvanskeligheder efter at hun, som ung, udviklede en akut psykose, forårsaget af malaria medicinet Lariam, under en rejse til Nepal.

Forfatteren har tidligere skrevet om rejsen til psykoseland og retur, om sport, motivation og kronisk søvnløshed i selvbiografien “Indefra”, som jeg glæder mig til at læse. 

Hun har derudover skrevet fagbogen Sikkert ud af stress fra 2014, i samarbejde med psykolog Sonja Overbye.

Både forfatter og Jens P har oplevet at jorden skrider og det kræver mod og styrke at genfinde balancen, hvilket de begge lykkedes med og bogen fortjener 5 seje ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Forlaget Brændpunkt for anmeldereksemplar ✅

Anette