Juleaftens sange – 24 kalenderhistorier, af Phillip Faber i samarbejde med Rikke Hyldgaard
Politikens Forlag, udkom i oktober 2022, 344 sider
🎶Fabulous Faber 🎵🎼
“Vi er så fulde af ord. Vi taler, fra vi står op, til vi går i seng. Denne helt særlige aften på året løfter musikken ordene til et sted, hvor perspektivet bliver større. I julen får vi lov at komme med derop, hvor englene synger. Vi oplever gedigen skønhed, mens vi holder hånd og trækker vejret sammen.”
Hvis ikke den er der endnu – altså julestemningen – så kan jeg varmt anbefale dig at få fat i denne lille lækre BOX med 24 kalenderhistorier om julesangenes tilblivelse. Oven i købet får du de fineste otte julerøde sanghæfter, lige til at holde i hånden, rundt om træet… 🎄
Phillip Faber blev for alvor kendt, da han fyldte sendefladen og sang morgensang sammen med os under den første corona lockdown, og med hans smittende smil og entusiasme for musikken er det svært ikke at blive grebet at stemningen, og denne udgivelse er ingen undtagelse…🎵
Phillip Faber har i samarbejde med Rikke Hyldgaard skrevet en anderledes, men ikke desto mindre højaktuel julekalender om de sange, vi ynder at synge igen og igen…. Men hvorfor er det netop de samme sange, vi synger og hvordan har de fundet sin plads rundt om juletræet?
Faber dykker ned i julesangskattens historie og hvem havde troet at der var så megen sjov viden og interesant historie bag de gamle sange. Det er ganske underholdende læsning, selvom meget jo er af ældre dato…
Vidste du måske:
- at traditionen med at løbe rundt i huset og synge ‘Nu’ det jul igen’ er ca. 500 år gammel…
- det er et dansk særtræk at gå rundt om træet og synge, og at ikke mange andre lande gør os kunsten efter…
- at sangen ‘Højt fra træets grønne top’, skrevet af sangskriveren Peter Faber, handler om julen anno 1847 i netop hans egen familie…
- at Phillip Faber slet ikke er i familie med selveste Peter Faber…
- at ‘Dejlig er Jorden!’ er både Fabers – og min – yndlingssalme…
- at ‘En rose så jeg skyde’ er én af de nyeste salmer i julehæfterne (ca. 1935)…
Faber er en eminent historiefortæller, og selvom han har at gøre med et til tider oldgammelt stof, så formår han at formidle de gamle historier og det sangtekniske stof på en letforståelig og inspirerende måde og med en passion, der brænder igennem hele bogen. Bogen henvender sig nok især til det modne publikum, men i Fabers univers er der plads til alle, der gerne vil fordybe sig i traditioner for jul og julesange…
Faber har i julehæfterne udvalgt de 15 sange, han mener, vi ikke kan komme udenom, og det er der måske ikke megen overraskelse i, men traditioner skal jo heller ikke ændres. Men han giver os små fif til, hvilke vers, vi kan springe over, hvis nogle er lidt utålmodige eller hvis vi bare gerne vil nå lidt flere forskellige sange og det er altid godt at blive ført i én retning, når julefreden skal sænke sig i de små hjem…
Jeg har indtil nu læst ét kapitel om dagen og smuglæst lidt i resten af bogen, og for hver dag er julestemningen krøbet lidt mere ind under huden på mig. Og hvis du ikke når det i år, så kan du bare glæde dig til næste år, for de bedste julekalendre tåler, som vi ved, mange gentagelser, og det gælder også denne fine musikalske én af slagsen…🎄🎶
Du kan læse mere om forfatterne her – Phillip Faber og Rikke Hyldgaard –
Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar
God Jul – Anette 🤶