KNUST, af Anne Mette Kirk

People’sPress, 2019, 319 sider

💥 Sikker debut med krimi-undertone 🚗

En af feriens gode læseoplevelser var debutromanen KNUST, der handler om sorg, venskab der brister, unges usikkerhed, uærlighed og løgne. Denne roman har en lille krimi-undertone, for noget ulykkeligt og voldsomt er sket, men kender vi sandheden?

Fra bogens bagside:

En regnfuld nat forlader fire unge mennesker en gymnasiefest i en stjålet bil og brager ind i et træ.

Føreren, den 19-årige Jonathan, mister livet i ulykken. De tre andre passagerer Tanja, Phillip og Nikoline overlever.

Medierne, politiet og Jonathans forældre køber historien om, at han var fuld og kørte for hurtigt. Men Mathilde, Jonathans søster, begynder at kigge nærmere på ulykken. Den eneste, der deler Mathildes tvivl, er den nyuddannede politibetjent Marc, som var den første på ulykkesstedet.

Tænk, hvis alle andre tager fejl. Hvad nu hvis Jonathans død slet ikke var en ulykke?

Mathilde er en stærk pige, der undres og hun har på fornemmelsen, at de fakta, hun præsenteres for, ikke holder vand. Det er så indføleligt det, hun og forældrene må igennem, og man mærker deres sorg. Man hepper stille på Mathilde, da hun forfølger sin intuition, mens forældrene er for optagede af deres egen sorg.

Samtidig får man straks på fornemmelsen at de 3 unge overlevende fra ulykken, udover at have pådraget sig flere fysiske skader, også kæmper med en del psykiske kvaler, og vi følger de forskellige karakterer på skift, hvilket styrker romanens fortællestil og det giver mere dybde til karaktererne.

Langsomt samles brikkerne i det puslespil, der ikke passede. Undervejs både overraskes og forarges læseren, i hvert fald, som jeg, der er mor til unge mennesker. Man sidder lidt med den der bekymring, man som forældre nok aldrig slipper helt af med, for hvad nu hvis, ens unge menneske bliver involveret i noget, der ender med så skæbnesvanger en forandring.

Romanen er en page-turner, og den er letlæselig og inddelt i små overskuelige kapitler samt skrevet i et moderne og nutidigt sprog. Bogen kan læses af alle, men hvis jeg skulle komme det nærmere, henvender den sig måske især til det yngre voksne publikum. Men der er noget i bogen, de fleste af os kan relatere til, både de unge og os forældre. Jeg fik også ”solgt” romanen videre til min 23-årige søn, der også har roser til bogen. Han siger, at ungdomsmiljøet på gymnasiet beskrives autentisk, men at han måske manglede lidt mere personlighed omkring politimanden Marc.

Jeg lægger ofte mærke til omslag og titel, og her passer begge dele som fod i hose. Omslaget med den iturevne illustration og træet hænger så fint sammen med handling og titlen KNUST. Begge dele rammer virkelig stemningen i bogen, hvor træet knuses, hvor bilruden knuses, og sidst men ikke mindst, så er der mange skæbner, der bliver knust.

Forfatteren har velfortjent medvind 💨, og er allerede i gang med endnu en roman og derudover har Nordisk Film, kun et par måneder efter at bogen udkom, sikret sig filmrettighederne og planlægger at procedure en serie over handlingen, hvilket bliver vildt spændende at følge.

Anne Mette Kirk har arbejdet som redaktør og vært på TV2’s kriminalmagasin Station 2 Efterlyst og har dækket alt fra folketingsvalg til klimatopmøder for TV2 Nyhederne. Senest har hun arbejdet som kommunikations- og presserådgiver i Kongehuset. Anne Mette Kirk bor i København med mand og tre børn.

En flot debut og jeg var super godt underholdt, så jeg kvitterer derfor med 5 sikre ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Anette