KVINDELIGHEDER – 50 år og hva’ så…, af Mette Herlev & fotograf Birthe Vembye

Forlaget Forfatterskabet.dk, udkom 22.11.19, 276 sider

Reklame / 👩👩‍🦰👩‍🦱👱‍♀️ Modigt og tabubrydende er første tanke, når man skimmer den flotte hardback udgave af bogen KVINDELIGHEDER, som jeg må erkende, at jeg qua min alder er målgruppe for. Og nu hvor den er læst, må jeg også indrømme, at jeg ikke vidste, at jeg på en måde har manglet denne bog.

KVINDELIGHEDER byder dig indenfor hos 38 forskellige og modne kvinder, der alle sætter ord på tanker omkring alder, fysik, overgangsalder, kvindelighed, og den til tider svære kærlighed. Indimellem disse interviews får læseren også relevant og brugbar viden om overgangsalderen præsenteret af læge og seniorforsker Lotte Hvas. I afsnittene ”En mand har spurgt” har enkelte mænd stillet spørgsmål til kvinderne, der også her svarer ”frit fra leveren”.

Fra bagsiden:

Med smukke kroppe, der rynker lidt i kanten, en moden styrke og en blomstrende frihedsfølelse i tid og sind. Kvinderne har sluppet ungdommens uskyld og i stedet grebet hver sin skønne, voksne kvindelighed.

Men … hvor sidder kvindeligheden egentlig? Hvad tænker kvinderne om den? Påvirkes den, når alderen bevæger sig opad, tyngdekraften trækker nedad og overgangsalderen måske kravler under huden?

Undervejs tænkte jeg flere gange over titlen, som måske dækker over 2 betydninger?

Den ene er det faktum, at alle vi kvinder har mange ligheder, og derfor giver det mening at dele vore tanker om de emner, vi alle må forholde os til. Emner, vi plejer at dele med vore nærmeste veninder, nu blot i en eksklusiv bogform.

Den anden betydning er, hvad ordet kvindelighed betyder for den enkelte, og her kommer forskellene i bogen virkelig til udtryk, hvilket både er interessant og inspirerende. For sidder kvindeligheden i udseendet, i den indre følelse, i mor-rollen, eller i jobfunktionen, og skifter dens værdi i takt med alderen? Heldigvis er der jo ingen facitliste og derfor vil jeg mene, at de fleste kvinder vil kunne spejle sig i dele af bogen.

De sort-hvide portrætter af kvinderne i bogen er lavet af fotograf Birthe Vembye, og netop det sort-hvide samt skyggeeffekterne giver en utrolig effekt- og kraftfuld virkning af kvindernes unikke personlighed.

Forfatter og fotograf har virkeligt skabt et meget fint og nærmest kunstnerisk opslagsværk om at krydse den magiske alder. Til tider måske et lidt for fint indtryk, for selvom kvinderne beskriver deres sårbarheder og kriser, så er det alligevel som om at bogen repræsentativt mest viser meget styrkede kvinder, og jeg kunne måske godt savne større bredde i udvælgelsen heraf, da jeg hen mod slut sad med fornemmelsen af, at jeg havde læst det samme igen og igen, blot formuleret lidt anderledes. Men alt i alt finder jeg bogen inspirerende og den formidler en viden, der måske ikke er så tilgængelig mange andre steder. Her tænker jeg især på emnet overgangsalder, som jeg nu føler mig klogere og bedre forberedt på.

Om min mand ville finde den interessant, tror jeg næppe, men ligesom kvinderne, er mænd jo heldigvis også forskellige. Og det betyder vel heller ikke så meget, hvis kvinderne har noget for sig selv.

Bogen er visuel indbydende og æstetisk og kan sagtens bruges som gave til en kær veninde/kollega, og så bekræfter den at livet på ingen måde er slut eller går i stå fordi alderen er opadstigende, maven buler lidt eller huden er mere løs og herfra får den 5 smukke ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Forfatteren Mette Herlev arbejder til daglig med kommunikation. KVINDELIGHEDER er hendes første bog.

Tak til forfatter og forlag for anmeldereksemplar ✅.

Anette