LÅST

LÅST, af Anne Mette Kirk

People’s Press, udkom den 22. januar 2021, 348 sider

Reklame/ Vil du ofre dine nærmeste for at redde dig selv? 🙏

Kan man som 52-årig læse om en gruppe unge, der har fået sig vinklet ind i et spind af løgne og facader, de for alt i verden vil beholde… Ja, for faen 😊 for hvem har ikke selv været der…?

Da jeg i 2019 læste forfatterens første bog KNUST fik jeg i begyndelsen den tanke, at jeg måske var for moden, altså på den midaldrende mor-agtige måde. Men ligesom dengang måtte jeg også denne gang bare overgive mig, for nok handler bøgerne om unge, men de taler ikke kun til de unge.

Så lad mig slå fast, at Anne Mette Kirk gør det igen; fortsætter sin storform med LÅST, som er den 2. selvstændige spændingsroman om unge mennesker, der pludselig befinder sig overfor nogle ubehagelige valg, der kan få alvorlige konsekvenser. Hun får mig til at betragte samfundet med de fristelser, vanskeligheder, farer, fælder mm. der er derude… For mig er krimidelen derfor ikke altafgørende for denne læsning, men et spændende og samtidsrelevant udgangspunkt, for det der rører mig er mennesker og deres udvikling på godt og ondt.

Men lige lidt om handlingen:

Fire dage før opstarten på psykologistudiet ser verden lys ud for Clara og veninden Ronja, der netop sammen har lejet den fedeste lejlighed midt i indre København. Det skal fejres, og fredag aften ender de på diskotek Ludvig. Men ud på de små morgentimer ser det hele anderledes ud, for Clara er blevet offer for en voldsom forbrydelse. På diskotekets toilet findes hun bevidstløs og det står ret hurtigt klart, at hun har været udsat for grusom vold.

Politiassistenten Marc Abildgaard, kendt fra KNUST, er på patrulje med sin nye makker og er først fremme på gerningsstedet. Herefter får Marc ikke mange timers søvn, da han ser sin chance for at få sit gennembrud og dermed blive en del af det efterforskningshold, han har drømt om det seneste år.

Den gruppe af unge mennesker, som har været sammen med Clara hele aftenen, kommer hurtigt i søgelyset, men ingen af dem ved tilsyneladende, hvad der er sket med Clara, og én efter én sætter de det nødvendige i værk for at beskytte sig selv. Alle føler sig LÅST af de hemmeligheder, der ikke må komme frem i lyset. Og det er her spændingsdelen især folder sig ud i fuldt flor, for er det ikke bare uhyggeligt, hvad vi mennesker kan gå og gemme på?

Som sagt ligger spændingen nemlig ved karakterernes personligheder, mere end ved det egentlige krimiplot. De hardcore krimilæsere vil sikkert ikke finde nok blod og action her, men forfatteren sender os læsere rundt i manegen i forhold til at mistænke flere forskellige personer. Da gerningsmanden blev afsløret følte jeg dog, at jeg manglede lidt mere info om bevæggrundene.

Selvom Clara jo nærmest ligger i koma gennem hele bogen, så falder man pladask for hende, hendes naturlige skønhed, skrøbelige personlighed og hendes skæbne. Det er stærkt at hendes karakter kan skinne så meget igennem uden egentlig at have fokus som fortæller. Måske det er hendes tætte forhold til broren Theo, som man også fatter stor sympati for, der styrker denne følelse. Men de to har sammen været igennem en del og har stort set kun hinanden tilbage. Derfor mærker man også helt tydeligt, hvor sindssygt meget, der er på spil for Theo.

Udover Abildgaard fandt jeg en enkelt anden forbindelse til forgængeren KNUST, hvor Theo mistede sin gode ven Phillip. En lille detalje, men jeg kan godt lide hentydninger til tidligere bøger, når nu det er en slags serie.

Bogen berører temaer i ungdomskulturen – stoffer, venskab, hemmeligheder og løgne og men også mere samfundsaktuelle emner som samtykkelov, vold i nattelivet, identitet og overvågning/afpresning. Og så er historien et befriende bevis på, at virkeligheden ofte er en anden, end det vi ser.

Anne Mette Kirk er en forfatter, der fremskriver dybde i sine karakterer. Hun skriver flydende og læsevenligt, så man glemmer sin sengetid, for man kan altid lige nå et afsnit mere. Og så leverer hun endnu en skarp forside, der matcher bogen KNUST, og det samme gælder den korte, men sigende titel.

Et lille ønske til et muligt videre forløb. Marc Betjent kender jeg ikke godt nok endnu, udover at han er yderst dedikeret til sit arbejde, så jeg håber, at han også har en historie at dele med os.

Om forfatteren: Anne Mette Kirk (født 1979), har arbejdet som reporter på TV2 News, vært på Station 2 Efterlyst og som presse- og kommunikationsrådgiver i Kongehuset. Hun debuterede i 2019 med KNUST, der strøg direkte ind på bestsellerlisterne.

LÅST er en moden ungdomshistorie, der følger den flotte debutstil og derfor får den 5 stærke ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til People’s Press for anmeldereksemplar ✅

Anette