Shirley Jacksons “Lotteriet”, af Miles Hyman

Forlaget Fahrenheit, udkom i juni 2018, 144 sider

Originaltitel: Shirley Jacksons “The Lottery”. The Authorized Graphic Adaption. Oversat af Astrid Skov-Jakobsen

Et (u)traditionelt lotteri, ingen vil vinde!

Jeg har længe haft Shirley Jackson i kikkerten, men er ikke kommet rigtigt igang, men nu har jeg kastet mig over denne grafiske udgave af “Lotteriet”; en visuel genfortælling af forfatterens oprindelige og ikoniske novelle, der første gang blev bragt i juni 1948 i The New Yorker.

Forfatteren Miles Hyman er barnebarn af Shirley Jackson, Han skriver i forordet om de få minder, han har om bedstemoren, og om den tid, han voksede op i. “Lotteriet” er en form for arvestykke og med den største respekt for hendes historie, har han skabt en udtryksfuld og grafisk udgave, som i den grad yder den gruopvækkende historie retfærdighed.

Hvor meget grusomhed forårsager vi af vane eller grundet gruppepres, spørger Jackson os retorisk? skriver forlaget i omtalen af bogen…

Kort fortalt finder handlingen sted i en lille amerikansk landsby, der troligt holder fast ved et uhyggeligt og årligt ritual, kaldet “Lotteriet”. Det er en varm sommerdag i juni, hvilket står i ret stor kontrast til den forestående grusomme begivenhed. Alle virker dog rolige og tager del i begivenheden som en naturlighed. Ritualet er en tradition, som der er respekt om, og hvis ikke den gennemføres, tror indbyggerne på, at høsten ikke bærer frugt. Alle landsbyens beboere samles og skal trække et lod fra en trækasse. Ingen kender deres skæbne, men snart vil én af landsbyens beboere kende sin…

Resten skal opleves. Menneskeligt og etisk er denne novelle jo nærmest forrykt, men alligevel et spændende studie i evolutionisme. Et fuldstændig uacceptabelt ritual, som bygger på overtro og vane. Angsten for det mere moderne og ukendte liv, når man aldrig har prøvet andet, er mere truende, end det, de kender til. Der viser sig dog lidt begyndende uro i geledderne, hvilket heldigvis gør historien mere human. Ville man leve mere intenst, hvis man vidste at man én gang om året fik foræret et nyt år at leve i? Hvorfor er der ingen, der griber ind? Er man en helt, hvis man trækker for en anden? 

Denne grafiske historie indeholder meget få replikker, men illustrationerne taler også for sig selv. De er markerede og yderst tydelige i deres streg og udtryk. Man fornemmer den uhyggelige stemning med det samme. Der er en råhed og en skarphed, der bringer alvoren frem og slutteligt fornemmer man heldigvis, at denne handling hører til i en anden tid. 

Om forfatteren: Shirley Jackson (1916-1965) regnes for en af de betydeligste amerikanske forfattere indenfor gotisk litteratur, var forfatter til en lang række romaner og noveller, hvoraf ”Lotteriet”, trods sin korte novelleform, betragtes som et hovedværk ikke blot af hende men i amerikansk litteratur som helhed. Jackson var gift med litteraturkritikeren Stanley Edgar Hyman.

Andre populære titler af forfatteren er:

  • Vi har altid boet på slottet
  • Fuglereden
  • Mørket i Hill House

Om Miles Hyman (f. 1962): Forfatter og illustrator, der er bedst kendt for sin grafiske romanbearbejdning af Shirley Jacksons novelle, kaldet Shirley Jacksons “The Lottery”: The Authorized Graphic Adaptation.

Hyman bor udenfor Paris. I april 2017 modtog Hyman den franske æresdekoration Order of Arts and Letters.

Hyman er barnebarn af Shirley Jackson, og hans tilpasning af hendes novelle vandt “Best Adult Graphic Novel” på Solliès Comics Festival i 2017. 

Shirley Jacksons “Lotteriet” er for mig et forsigtigt, men markant forsmag på forfatterens brutale stil, og det både skræmmer og tiltrækker… Det er vist på tide at stifte bekendtskab med flere af hendes titler. “Lotteriet” får 5 gruopvækkende ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Bogen er et bibliotekslån.

Anette