Miraklernes tid, af Ida Monrad Graunbøl 

Forlaget Hoff & Poulsen, udkom i oktober 2021, 144 sider 

Denne korte debutroman har jeg haft liggende et stykke tid, men her under min corona-isolation viste det sig at blive det helt perfekte match med en overskuelig bog og en passende titel.

I en sjællandsk have går den midaldrende Maurits, kaldet Mau, rundt og hypper havens kartofler. Det er tørke, og ligesom kartoflernes dårlige tilstand, får vi snart det indtryk, at Mau heller ikke trives. Han har haft en svær opvækst, hvor minderne om tiden hos mormor er eneste lyspunkt. Jorden har han lejet af den brovtende og iblandende nabo Poulsen.

Nede på stranden møder han en dag den smukke dansk-ukrainske kvinde, Egern. Hun er bogstaveligt talt dukket op af havet, da hun er svømmet i land fra en tanker. Egern flytter ind i huset til Mau og overtager snart pasningen af kartoflerne, og selvom Mau er forgabt i Egern, så har hun også mange nye idéer, hvilket er en smule angstprovokerende, for hvad hvis hun forlader ham igen? Egern er jo ‘en af det rejsende folk’.

“Hun kigger længselsfuldt ud over vandet og vinker i smug til mågerne eller til en tanker, når den dukker op i horisonten. Jo, du har set det, og du synes, det er barnligt, men du ved jo, hun er en af dem, en af det rejsende folk. Det rejsende folk længes efter rejsen, de drømmer sig ud og væk, som om de steder de bor, ikke er gode nok, som om deres hjem er et fængsel. Far havde det på samme måde …”

Med sig har Egern et frø, som hun planter på toppen af bakken. Mau optages af plantens velbefindende, som var den hans eget liv og sætter alt ind på at finde de rette vækstbetingelser. 

“Selvom planten er sart, så ved den, hvad den vil. Den vil vokse, den vil opad, den vil strække sig, så langt den kan, være sig selv og noget mere, som ingen endnu ved, hvad er.“

Planten er helt sin egen; smuk og blå, og vokser sig hurtigt stor og det viser sig, at den har noget fortryllende over sig, som snart giver anledning til større opmærksomhed. Har Egern plantet et håb om forandring? Er knudemanden Mau klar og tør han lukke andre ind?

Fortællemæssigt bruges du-formen, som en betragtende vinkel af hovedpersonen selv. Som læser bliver man talt til og man mærker, hvad hovedpersonen går igennem. Det er ikke altid lige rart at være i Mau’s tanker, men det er et forfriskende og lidt anderledes fortælle-greb, og som læser ved man ikke helt om han indimellem drømmer eller ej.

Miraklernes tid er en forunderlig fortælling om kærlighed, præmie-kartofler og lykke, men også om ensomhed, jalousi og en længsel efter noget andet. Bogen er hurtigt læst og egner sig fint til refleksion og deling med andre.

Du kan læse mere om forfatteren her – https://hoffogpoulsen.dk/forfattere/ida-monrad-graunboel/ 

Så hvis du har mod på en anderledes historie, så lad dig bare suge ind i Mau’s univers, hvor drømme måske bliver til virkelighed. Og hvad er egentlig vigtigst? At gå efter udlængsel/drømme eller have et trygt hjem.

Miraklernes tid får 4 klare mirakel-  ⭐⭐⭐⭐/6 for en usædvanlig fin debut-fortælling med et drys af magi og overnaturlig kraft.

Tak til Hoff & Poulsen for anmeldereksemplar ✅

Anette