Nærmest FRI – min vej ud af mørket, af Daniel Rye (fortalt til Tonie Yde Højrup).

Politikens Forlag, udkom i september 2023, 264 sider.

Månedens Boganmeldelse – januar 2024

Årets sidste bog blev en dybt personlig og jo desværre virkelig historie, der berører mig dybt, og den læste nærmest sig selv, ligesom den forrige bog ‘Ser du månen, Daniel’ gjorde. Og den bog eller filmudgaven af samme navn kræver vist ingen nærmere præsentation.

Der har været rift om bogen herhjemme, og det forstås. I bogen følger vi Daniel Rye i tiden efter hjemkomsten fra Syrien. Om hvordan han kæmper med skyld og skam? Og om hvordan han forsøger at genskabe et hverdagsliv og en karriere, der ikke udsætter ham for ny fare. 

I 2024 kommer 10 års dagen for hans frihed, men som titlen lyder er han kun – Nærmest FRI – selv om der er gået så mange år. Han skriver selv at han nok aldrig bliver helt fri – for hver gang stilheden indtræder får de grusomme oplevelser plads

Nærmest FRI er også fortællingen om det sammenhold de overlevende gidsler opbygger og Daniel erfarer, at han, som overlevende, kan hjælpe og være en form for trøst for de pårørende, der aldrig fik deres kære hjem. 

Daniel vælger i 2022 at se to af hans torturbødler i øjnene. Den ene vidner han mod i en retssag i USA og den anden, som har erklæret sig skyldig på forhånd, møder han i en 4 timer lang samtale, som er en del af en tilståelsesaftale. Det er stærk læsning og jeg tror ikke, at jeg trak vejret, mens jeg var i det rum sammen med Daniel.
At prøve at forstå ens bøddels bevæggrunde er beundringsværdigt og det vidner om stor viljestyrke og overskud. 

Hvordan man overlever sådan et traume giver bogen jo sådan set et bud på ved at vi får Daniels vej ud af mørket, men sandheden er jo nok, at der ikke kun findes en vej, da vi mennesker jo er forskellige, hvilket også er tydeligt, når Daniel beskriver, hvordan de andre overlevende har tacklet deres frihed. 

Og endelig er det også historien om Signe og Daniel, og deres kamp for kærligheden, der imod alle odds vandt på så skrøbelige vilkår og jeg var NØDT til at afslutte med at genlæse Signes fortælling i bogen ‘Kærlighed’, skrevet af Anders Agger – 📸 Mingo. Andre slutninger havde næsten ikke været til at bære

Stærkere beretning om liv og død findes vist ikke – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.
Reklame / Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar 🙏

Anette