Ni liv, af Emelie Schepp

Hr. Ferdinand/Politikens Forlag, udkom i februar 2021, 360 sider

Original titel: Nio liv. Oversat fra svensk af Anne Matthiesen.

Reklame / En sprængfarlig kriminalsag 🔥

Ni liv er den 6. bog i serien om anklageren Jana Berzelius, der på sin kontroversielle facon hjælper politiet med at opklare diverse drab og forbrydelser i den lille svenske by Norrköping.

Jeg kom omvendt ind i serien og startede med at læse og anmelde Mester Jakob (nr. 5), og herefter har jeg lyttet til de to første bind i serien og har nu læst den seneste (nr. 6), og jeg må bare erkende, at her er en serie, der bliver ved med at sidde i mig.

Med en sindssyg god cliffhanger i slutningen af forrige bog Mester Jakob, tager Ni liv tråden op og fortsætter lige dér, hvor vi blev efterladt ganske uforløst… og det er jo genialt at holde læseren til fange på den måde.

Efter den seneste sag, hvor kriminalkommisær Henrik Levins hustru Emma var i livsfare, har Henrik taget orlov for at hellige sig familien for en stund. Kriminalinspektør Mia Bolander får derfor ny makker; den modne Patrik Viking, som måske kommer ind under huden på den ellers hårdhudede Mia. Henrik Levin har dog umådeligt svært ved at slippe en mistanke, der bliver ved med at nage ham. En mistanke, der peger mod Jana, som mildest talt gemmer på en sprængfarlig hemmelighed fra sin opvækst.

De tre mord i Vrinneviskoven er fortsat uopklarede og kort efter at politiet afhører det tidligere bandemedlem Armand, bliver han sprængt i luften og nu står politiet med 2 sager, der begge relaterer sig til den kriminelle bande Komados. Armands lillebror Ibrahim bliver pludselig fanget ind i dette rådne miljø, men kan Jana redde ham eller er hun mest optaget af at redde sig selv?

Jeg er faldet for denne serie, for den har alt, hvad jeg gerne vil have i en krimi. Et twistet plot, hvilket også skyldes den hemmelighed Jana gemmer på, gode og troværdige personkarakteristikker, korte og overskuelige kapitler og en cliffhanger effekt, der gør, at man hele tiden må læse videre….

Det er helt klart denne sidehandling med Jana, som bringer ambivalensen i spil, der øger spændingskurven i bøgerne for man er skiftevis for og imod hendes handlinger. Hun overskrider igen og igen nogle gængse normer, men man ender altid med at kunne forstå hendes bevæggrunde og hun har altid øje for at bekæmpe de onde. Samtidig mærker man dette had-kærlighedsforhold mellem hende og Danilo; den dreng hun voksede op sammen med, og som også er i kløerne på hendes far. Danilo kan afsløre hendes sande identitet men er samtidig den eneste, der rigtigt kender hende…

Emnerne i denne bog er især hævn og bandekriminalitet og hvilke konsekvenser det har, når man forsøger at bryde med dette miljø.

Om forfatteren: Emelie Schepp (f. 1979) er opvokset i Motala, Sverige. Hun arbejdede som dramatiker, tekstforfatter og projektleder i reklamebranchen, indtil hun i 2013 brød igennem med debutromanen Mærket for livet på eget forlag, og regnes stadig for Sveriges største selvudgiversucces. Schepp modtog i 2016, 2017 og 2018 Crimetime Specsavers Awards læserpris som Årets svenske krimiforfatter.

Tidligere er udkommet fem bøger i serien, der er solgt i mere end to millioner eksemplarer: Mærket for livet (bind 1, 2014), Hvide spor (bind 2, 2015), Ondt blod (bind 3, 2017), Fars dreng (bind 4, 2017) og Mester Jakob (bind 5, 2019).

Serien er yderst velskrevet og gennemført med øje for et højt spændingsniveau. Bøgerne kan godt læses enkeltvis, og jeg har jo sprunget lidt i det, men hvis du ikke er begyndt, vil jeg anbefale, at du læser dem i rækkefølge for at få Janas forhistorie med fra starten.

Jeg er på team Jana og er fuldstændig vild med denne serie og giver også Ni liv 6 sprængfarlige ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Efterhånden er flere og flere af Janas hemmeligheder blevet afsløret overfor andre og det spændende bliver nu at følge, hvorledes Jana vil tackle den utryghed, for vi kan da ikke efterlades her !!! 😱

Tak til Hr. Ferdinand for anmeldereksemplar ✅

Anette