NOGET I VANDET, af Catherine Steadman.

Forlaget Memoris, udkom den 30.9.19, 350 sider.

På engelsk Something In The Water, oversat af Rasmus Hastrup.

⛵ ANMELDEREKSEMPLAR 🌊

NOGET I VANDET er forfatterens debut, og den er kommet godt fra start. Bogen er kåret som New York Times bestseller, og blev i 2018 nomineret til årets debut og årets thriller af Goodreads samt kåret til en af årets bedste bøger af magasinerne Newsweek og Glamour.

Hvis du nogensinde tænker på, om du mon er nysgerrig nok til at kigge i andres sager, så vil du, efter at have læst denne bog, hurtigt komme på andre tanker.

Fra bagsiden:

På deres bryllupsrejse til Bora Bora finder et ungt par noget i vandet, som de vælger at undersøge nærmere. Det skulle de aldrig have gjort. For det, de finder, forvandler hurtigt deres liv til en hverdag med en konstant frygt for at gøre bare én ting forkert, der vil være enden på det hele.

Erin og Mark er et ungt, succesfuldt par omkring de 30, vil jeg tro. Erin er dokumentarist og er langt med et nyt filmprojekt, hvor hun følger 3 indsatte i fængsel under og efter afsoningen gennem interviews og optagelser. Mark er bankuddannet og arbejder i finansverdenen. De er unge, smukke og forelskede og har verden foran sig med et bryllup og en lækker bryllupsrejse. Kort før brylluppet ændrer Marks’ arbejdssituation sig, hvilket fører til ændringer i deres planer. Deres jobs får faktisk en spændende og afgørende betydning for bogens udvikling og handling.

På bryllupsrejsen er parret ude og dykke og pludselig finder de ”NOGET” i det krystalklare, blå vand, som de tager med hjem til hotelresortet. For ikke at spoile handlingen, vil jeg ikke fortælle, hvad de finder, men denne begivenhed sætter gang i en lavine af etiske og moralske dilemmaer, og lad os bare sige, at herfra går det kun én vej.

Historien starter egentlig med slutningen; et lig. Der graves en dyb grav og personen beder læseren tage stilling til, om vi har at gøre med et ondt menneske? Så er vi ligesom i gang. Herefter springer handlingen så 3 måneder tilbage, for at læseren jo bedre kan tage stilling til spørgsmålet. Faktisk har vi her en slags cliffhanger-start, allerede fra side ét.

Det er Erin, der er jeg-fortælleren. Vi får et fuldstændigt klart og ærligt indtryk af Erin som person, hendes tanker og følelser, hendes ambivalens og hendes mange overvejelser for og imod i forhold til de forskellige valg, hun træffer. Til tider noget naiv, vil jeg mene og jeg var ikke fri for at tænke indimellem, at nu gik hun for langt. Hendes mange overvejelser for og imod tilfører læsningen lidt tunghed.

En roman om tillid; til sig selv og andre og om menneskets psyke, når man presses ud over kanten eller fristes over evne. Om personlige værdier og om, hvor langt man vil gå for at sikre sin egen sikkerhed.

Man skal ikke forvente en action spækket thriller med et højt tempo, selvom afslutningen dog bliver ret så nervepirrende og skræmmende. Bogen er mere langsommeligt bygget op med de mange psykologiske aspekter undervejs, der hele tiden får dig til at tage medstilling… gør det… gør det ikke…, og vi snydes heller ikke for at handlingen tager en uventet drejning. Lige som det skal være.

Romanen indeholder et velgennemtænkt plot med overraskelser og cliffhangers samt et letlæseligt og flydende sprog.

Jeg må give kredit for en virkelig fin debut. Jeg sidder dog tilbage med flere uafklarede spørgsmål, ligesom hovedpersonen, og havde også flere gange i tankerne, at det unge par måske havde lidt for megen held i sprøjten, men respekterer selvfølgelig forfatterens frie fiktionsramme.

Forfatteren er den engelske skuespiller Catherine Steadman, bedst kendt for sin rolle som Mabel Lane Fox i dramaserien Downton Abbey. Forfatteren kan følges på Instagram @catsteadman og hendes bog nr. 2 Mr. Nobody er allerede på vej (udkommer januar 2020, dog i England). Jeg håber, at næste bog også finder vej til Danmark, for det er en forfatter, jeg bestemt vil følge og læse mere af.

Absolut en underholdende roman med flere velbeskrevede thriller-momenter, og jeg kvitterer for læseoplevelsen med 4 lovende ⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Forlaget Memoris for anmeldereksemplar.

Anette