Ondskabens net

Ondskabens net, af Max Seeck

Gutkind Forlag, udkommer 19. januar 2022, 490 sider

Original titel: Pahan verkko. Oversat af Siri Nordborg Møller.

En uanmeldt boggave dukkede op med posten i sidste uge, og med en sjov advarsel til danske bogbloggere, triggede den straks min nysgerrighed og jeg kunne ikke lade den ligge henover weekenden…

Ondskabens net af finske Max Seeck er 2. del i serien om kriminalassistenten Jessica Niemi, der får sin sag for både i kampen mod et sindssygt og gennemsyret ondt netværk, men også mod den nye leder af enheden for personfarlig kriminalitet. Den noget kyniske og tvangsprægede Helena Lappi er nemlig tiltrådt efter den tidligere og afholdte politikommisær Ernes bortgang, og atmosfæren mellem de to kvinder er fra start sprængfarlig. 

Jessica Niemi får til opgave at finde to unge influencere, som er forsvundet fra jordens overflade. Kort efter findes liget af en kvinde klædt aparte i et manga-kostume, kendt fra den japanske tegneserie. Liget findes i nærheden af et fyrtårn, som er afbilledet på instagram på det seneste opslag ved Lisa Yamamoto, den ene af de to forsvundne unge. Politienheden får snart færten af profilen Akifumi, den hætteklædte skikkelse Genfærdet, specielle billeder af japansk mangakunst samt en ret vanvittig behandling med frøgift, kaldet Kambo. Jeg elsker at forfatteren tager fat i sådanne specielle emner, som måske ikke er kendt af særlig mange, og fletter det sammen med noget, de fleste af os kender til; de sociale medier. Man kommer i hvert fald til at tænke på, hvad der egentlig foregår bag de mange profiler…

Plottet er omfattende, overraskende og er som et edderkoppespind af ondskab – komplekst og tilpas indviklet, så din hjerne holdes ‘alert’… Det er svært at komme handlingen nærmere uden at afsløre for meget, men jeg kan sige så meget at plottet oversteg min fantasi.

Med korte, cliffhanger kapitler er der stor risiko for at bogen stjæler din nattesøvn, hvilket også har været tilfældet her de sidste 3-4 aftener. 

Denne bog var min første finske læsning (men ikke sidste), og bortset fra at hjernen udfordres med de mange svære vej- og stednavne, så er den let og hurtigt læst. Måske afslørede den en anelse for meget af handlingen i den forrige bog Den trofaste læser… men det vides jo ikke rigtigt, når jeg ikke har læst den. I hvert fald vil jeg derfor lige vente lidt tid med at kaste mig over den. Og derfor vil det nok være bedst at læse dem i rækkefølge.

På nogle områder minder hovedpersonen Jessica lidt om Jana Berzelius i krimiserien af svenske Emelie Schepp. Begge kvinder har en fortid, de holder skjult, og som de for alt i verden vil bevare som en hemmelighed, hvilket gør dem til både kontroversielle og spændende karakterer. 

Du kan læse mere om forfatteren her – https://gutkind.dk/forfatter/max-seeck/ 

Jeg var top-underholdt og mine små nakkehår rejste sig over de skumle begivenheder, hvilket selvfølgelig også er et succes-kriterie for en thriller, så herfra sendes 5 samvittighedsløse ⭐⭐⭐⭐⭐/6. Jeg glæder mig til at læse mere og forhåbentlig bliver filmrettighederne en realitet på et tidspunkt.

Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar.

Anette