Opklaret. Drabschefens erindringer, af Jens Møller Jensen – i samarbejde med Stine Bolther

Politikens Forlag, udkom i paperback i januar 2020, 352 sider

I ved sikkert, at jeg er vild med True Crime genren, så selvfølgelig skulle jeg også læse Opklaret, som er endnu et stærkt bud i rækken af de mange gode bøger om virkelighedens kriminalsager. Bogen er udkommet som paperback her i starten af 2020 og under en indkøbstur i Føtex, røg den ned i kurven. Jeg har vist et “blødt punkt” for vore drabschefer, for de gør altid et ufatteligt godt indtryk, har et utrætteligt drive, en vilje til at finde de nødvendige svar og ofte fremtræder de med eminent menneskekundskab.

Udover at jeg finder det interessant at høre om selve opklaringsarbejdet, så giver disse bøger mig altid en dejlig tryghedsfornemmelse, for som der skrives i forordet, så medfører indsigt og viden, tryghed og ro, og derfor har denne genre sin berettigelse.

I Opklaret blev jeg præsenteret for nye sager, som jeg ikke tidligere kendte; bl.a. ”Bomben på hotellet” og ”Øbromanden”, hvor især den sidst nævnte sag beviste, at det nytter at opsøge heldet, som drabschefen flere gange omtaler og pointerer.

Morfar-morderen er en anden interessant sag, for selvom man måske godt kan forstå hans bevæggrunde, så er det jo samtidigt fuldstændigt utilgiveligt og uforståeligt at der handles på disse, for har morfar-morderen overhovedet tænkt på konsekvenserne? At barnebarnet slet ikke ville ende ved moren efter sådan en ugerning, og så er det altså svært at få øje på et omsorgs- eller kærlighedsmotiv, når kun hævn springer i øjnene. Som indskudt bemærkning til denne sag, kan jeg nævne, at der faktisk er en bog på vej om hele morfar-sagen, skrevet af en anden forfatter.

Opklaret er bevidst bygget afvekslende op, og skifter mellem større og alvorlige kriminalsager og små, sjove anekdoter fra tiden som betjent, krydret med et afsnit, hvor vi får drabschefens personlige historie, hvilket jeg altid sætter pris på, når jeg læser disse bøger. Især faldt jeg for natur- og jagtglæden og de erfaringer, han derfra kunne trække med sig over i politiarbejdet og men faktisk også omvendt.

Den sag, hvor befolkningen især lærte Jens Møller Jensen at kende, er Ubådssagen om Kim Wall og den sag slutter bogen selvfølgelig af med. Selvom den makabre sag allerede er kommet på afstand, så rørte den mig igen, og det skal den måske også gerne blive ved med. For som så smukt beskrevet i slutningen i bogen, så har Kim Walls familie valgt at holde fast i livet, på trods af denne udåd og de grumme handlinger, og det er et flot og stærkt signal at sende. At sådan en sag også berører en rutineret drabschef, er for mig helt naturligt.

Jens Møller Jensen gik på pension i 2018, men var fra 2011 til slutningen af 2018 leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet, som efterforsker sager om blandt andet drab, røveri, menneskehandel, seksuelle overgreb og brand. Tak for din indsats, Jens 🙏.

Denne bog levede virkelig op til mine forventninger og blev læst hurtigt, for sprogligt er den læsevenlig og hermed også ”thumps up” til medforfatter og journalist Stine Bolther, der endnu engang har en finger med i spillet i en aldeles god True Crime bog.

Herfra kvitteres med 5 opklarende ⭐⭐⭐⭐⭐ /6.

Anette