Patienten, af Sebastian Fitzek

Gutkind Forlag, udkom 10. februar 2021, 368 sider

Original titel: Der Insasse. Oversat af Jacob Jonia.

Reklame / Galskab og Vanvid 😱

Her er en thriller, der har fået mine nakkehår til at rejse sig og skræmt mit moderhjerte.

Patienten er min første læsning af den tyske forfatter, der har en succesrig thrillerkarriere bag sig med udgivelser i mange lande og på ikke mindre end 24 sprog.

Den seksårige dreng Max er sporløst forsvundet. Noget tyder på, at han er blevet offer for Guido Tramnitz, der sidder i retspsykiatrisk forvaring, da Tramnitz allerede har tilstået mordet på to andre børn. Efter råd fra sin advokat tier han nu, og forældrene til Max vil muligvis aldrig få vished om drengens skæbne.

I ledtog med en politikommissær smugles Till Berkhoff, faren til drengen, ind på den retspsykiatriske forvaring, som falsk patient, for at han kan komme tæt på den formodede morder og derved få en tilståelse ud af ham… For er der noget værre end usikkerheden?

Lad mig starte med at sige, at denne thriller er afskyeligt dragende. Aldrig før har jeg været så tæt på at opgive en bog (pga. mængden og graden af vold), og samtidigt higet efter et svar… og hvis andre ikke havde læst den først, og anbefalet mig at fortsætte, så var jeg nok gået efter min første indskydelse og lagt den til side…

Så tak til læsefællesskabet på instagram, for selvfølgelig var jeg nødt til at læse den færdig – men om dagen. Og I får faktisk ikke mere om handlingen, for jeg vil ikke spoile så meget som en krumme…

Men jeg kan godt indrømme, at jeg ikke så godt tåler at læse om misbrug af børn, og denne her sag er altså voldelig og uegnet for – ja, sarte sjæle. Men det psykologiske spil interesserede mig, for kunne det lykkes at narre oplysninger ud af denne psykopat, som selv var en mester i manipulering og psykologiens kringelkroge. Og så var jeg fascineret af ‘set-uppet’ omkring den retspsykiatriske afdeling, hvilket giver rig mulighed for at lege med psykologien i os mennesker og udforske syg/normalitetsbegrebet.

Plottet er vanvittigt gennemtænkt og veludført og selvom man måske kan mene, at noget af handlingen er en tand for urealistisk, så giver noget af det mening senere i bogen. Sprogligt er den velskrevet og hurtigt læst.

Kapitlerne er korte og bygget op med denne cliffhanger-effekt, der gør, at man lige skal have et kapitel mere med. Personkarakteristikkerne er interessante og farverige og nogle lige til kanten, og måske lidt over – for den kvindelige forsvarer, hvis karakter, jeg fandt en smule søgt.

Patienten er en thriller, som jeg havde høje forventninger til, og det levede den sådan set også op til, bare på en skræmmende måde, og den kørte mig altså rundt i manegen med medlidenhed, væmmelse, spænding, angst og frygt.

Om forfatteren: Sebastian Fitzek (f. 1971, Berlin) er forfatter og journalist. Siden han debuterede i 2006 med Die Therapie (da. Terapien, 2007) er han landet i toppen af bestsellerlisterne, hver gang han er udkommet med en ny bog. Fitzek har som den første – og eneste – tyske forfatter modtaget The Ripper Award, den store europæiske krimipris, der hidtil primært er gået til nordiske forfattere, blandt andre Jussi Adler-Olsen og Henning Mankell. Fitzek er oprindeligt uddannet jurist med speciale i ophavsret, og har arbejdet som radiojournalist i Berlin, inden han blev fuldtidsforfatter. Han bor i Berlin med sine tre børn, og er engageret i forskellige velgørenhedsprojekter.

Hvis du vil læse mere af forfatteren, så glæd dig til juni og november, hvor hhv. Passager 23 og Plads 7A udkommer på dansk.

På grund af den foruroligende læsning, har jeg været i stjerneforvirringskaos, men jeg giver 4 vilde⭐⭐⭐⭐/6 for et stærkt og twistet plot, men lidt for voldelig efter min smag. Så hvis bogen nogensinde bliver filmatiseret, så kommer jeg vist aldrig til at se den… 😱 men hvis du er til det vilde gys og hører til den hårde liga indenfor thrillergenren, så tror jeg ikke, du bliver skuffet over denne…😁 God fornøjelse…

Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette