Pigen på billedet, af Heidi Amsinck

Gutkind Forlag, udkom i februar 2023, 365 sider

Original titel: The Girl in the Photo. Oversat af Anne Matthiesen.

Månedens Boganmeldelse – Marts 🌃

Første bog i denne serie hedder Mit navn er Jensen, og den udkom i februar 2022.

Nu har næste bog i Jensen-serien Pigen på billedet set dagens lys, og endda fået en fornem start, da den netop har modtaget Det Danske Kriminalakademis Debutantpris! 💚 Stort tillykke med den pris til forfatteren Heidi Amsinck.

Krimien, som godt kan læses som en selvstændig fortsættelse, foregår endnu engang i København, og det danske og omskiftelige vejr iscenesætter stemningen fra start; i den første bog er der sne, frost og kulde og i denne nye bog er det vådt, regn- og gådefuldt. Udgangspunktet er jo en krimi, og omstændighederne skal derfor ikke være for nemme…

Meet Jensen; en stædig og egenrådig reporter. Navnet dækker over en kvinde, hvis du også blev i tvivl, og fornavnet kender vi ikke. Jensen har tidligere arbejdet for Dagbladet, men er nu freelancer, men den 17-årige Gustav, nevø af Jensens tidligere redaktør, er her i 2’eren fortsat et friskt pust i hendes ellers ensomme liv, da hun tilbyder at beholde ham som hendes assistent.

I det regnvåde København findes flere ældre mennesker døde; alle er meget brutalt slået ihjel og ved hver ransagning af gerningsstederne findes et billede af en teenagepige. Men hvem er denne pige og er der forbindelse mellem dødsfaldene?

Jensen hyres, af datteren til én af ofrene, til at finde en diamanthalskæde, der er forsvundet i forbindelse med dødsfaldet.

Kriminalkommissær Henrik Jungersen, hvis ægteskab hænger i en tynd tråd, kaster sig over sagen og endnu engang må de to egenrådige personer indse at deres veje krydses…

Når gamle følelser vækkes til live, ved vi, at der hurtigt kan opstå klichéfyldte passager, men den balance er der heldigvis styr på, og forholdet mellem Jensen og Jungersen bliver aldrig kvalmende kærligt; tværtimod mærker man både modstand og ømhed overfor begge hovedkarakterer, der har det til fælles, at deres følelsesliv er noget rod.

Opbygningsmæssigt er historien bred med mange sager og flere side-handlinger, men alt dette skaber synergi og fungerer upåklageligt. Plotmæssigt holdes læseren til ilden, og selvom det ikke er en hæsblæsende actionpræget sag, så er der masser af gode cliff-hangers, der kan spolere ens nattesøvn.

Midt i historien tager Jensen en time-out, hvor hun besøger sin excentriske og kunstneriske mor i Nordjylland. Der lukkes lidt op for Jensen-rygsækken og vi møder en datter, der for en stund påtager sig det voksne ansvar for hvem ved hvilken gang. Denne omsorgsfulde gestus ser vi også glimtvis i forhold til den unge Gustav, da hun sætter sig for at finde ud af, hvad det er, han angiveligt har rodet sig ud i.

Jeg er den type krimi-læser, der sætter stor pris på psykologiske og relationelle problematikker, og det må hjertens gerne fylde ligeså meget som selve plothistorien.

Krimien er velkomponeret og sproget glider ubesværet, og det sjove og det særlige at bemærke er, at den faktisk er skrevet på engelsk, og så oversat til dansk, selvom forfatteren er dansk. Hun bor og arbejder nemlig i England, hvilket du kan læse mere om her – https://gutkind.dk/forfatter/heidi-amsinck/

Nogle gange fanger omslaget straks ens opmærksomhed og nysgerrigheden pirres og det gælder for begge disse bøger med denne gådefulde person Jensen, som vi aldrig kommer helt ind under huden på. Der er kredset om farver og detaljer i tråd med handlingen, men jeg undres dog over at første bog er lavet i hardcover med omslag og den næste bog i softcover? Det er da ærgerligt…

Pigen på billedet har et skudsikkert plot, flere overraskende elementer og uforudsete drejninger, hvilket i mine øjne kan kaldes en vaskeægte underholdningskrimi, der vil glæde mange læsere derude, og herfra kommer ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6. Jeg fornemmer at forfatteren er ved at skrive sig varm, og jeg glæder mig til næste føljeton af duoen Jensen/Jungersen.

Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette