Pigen under træet, af Sara Blædel

Politikens Forlag, udkom i november 2019, 320 sider

Reklame / 👱‍♀️ KRIMI FOR ALLE 🌳

Louise Rick og Camilla Lind er tilbage for 10. gang i Blædels aner- og velkendte krimiserie. Efter en længere pause, hvor forfatteren har udgivet den såkaldte Bedemands trilogi, får læseren nu fortsættelsen af strabadserne for og livet hos venindeparret Rick & Lind.

Jeg læste for mange år siden med stor iver de første tre krimier i rap, og jeg ejer, som I kan se på billedet faktisk alle bøger, men af en eller anden grund, som jeg ikke erindrer, gik jeg i stå efter de første tre, men min søn Mads har flittigt læst med og sørget for at vi fik samtlige bøger i hus.

Jeg var lidt skeptisk i forhold til nu at vælge at læse bog nr. 10, når jeg mangler at læse de seneste 6, men det tænkte jeg faktisk ikke så meget over undervejs.

Fra bogens bagside:

På Bornholm findes liget af skolepigen Susan, der forsvandt sporløst under en lejrskoletur i 1995. Liget har ligget gemt i en klippesprække i Ekkodalen under et myldrende dække af insekter.

Camilla Lind er tilbage på kriminalredaktionen på Morgenavisen og insisterer på at optrevle, hvad der egentlig skete, dengang Susan forsvandt. Da Camilla opsøger Susans gamle klassekammerat, Pia, for at få mere at vide, finder hun en familie knuget af sorg, fordi Pia samme morgen er gået i Dyndet og har druknet sig.

Louise Rick er på orlov fra sit job i Drabsafdelingen og er i utide blevet kaldt hjem fra sin jordomrejse, efter hendes bror har forsøgt at begå selvmord.

Scenen er sat og Louise og Camilla går i gang med at efterforske, men på hver deres måde og fra hver deres udgangspunkt. Deres veje krydses dog hurtigt for det viser sig, at der er en uhyggelig sammenhæng, som kræver nærmere undersøgelse. Ricks svigerinde Trine er forsvundet ud i den blå luft og fundet af Susans lig har således sat en kæde af uforklarlige begivenheder igang.

Historien springer samtidig tilbage til 1995, hvor en skoleklasse er på lejrskole på Bornholm, og det er under denne tur, at Susan forsvinder. Jeg har kun ros til researchdelen, for man bringes levende til stede på Bornholm og i Ekkodalen. Levende fordi man også selv genkalder sig lejrskole oplevelser på godt og ondt. Selve plottet er myrekrybende og ret interessant ud fra perspektivet om en gammel hemmelighed blandt unge på en lejrskole, godt udtænkt, men desværre kommer spændingen aldrig helt op i omdrejninger, da handlingen fra start til slut kredser om, hvad der skete dengang.

Sidehistorien omkring Ricks bror er derimod en krølle på halen, for den drejning betyder, at Rick, som er på orlov, på en måde må holde fingrene i lommen og i stedet være pårørende og derfor ikke har den vante kasket på som kriminalassistent.

Efter min mening er der desværre også en tand for megen kærestesavn og -sorg, da det går igen ved samtlige karakterer. Karakterer, som ellers træder tydeligt og indføleligt frem. Måske inkarnerede Louise Rick fans netop hylder dette som en del af historien, hvis man har læst serien som helhed.

Når det så er sagt, så skriver Blædel krimier, hvor alle kan være med og denne “læser” faktisk sig selv og det gik forholdsvis stærkt, selv for mig, for sprogligt flyder ordene som mælk og honning, og historien holder læseren fanget.

Måske har mine forventninger været lidt for høje, og måske mangler jeg alligevel de seneste 6 bøger, så derfor og på grund af de beskrevne forbehold må jeg nøjes med 4 ⭐⭐⭐⭐/6, men jeg vil bestemt anbefale Blædel fans at læse bogen.

For mit eget vedkommende vil jeg nok på et tidspunkt kaste mig over Bedemands trilogien, for at se, hvad Blædel ellers byder på, og så vil jeg nu lade sønnike få lov at læse om Pigen under træet.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette