Rav – Havets guld 🌊
af Lene B. Frandsen, Varde Museerne/Tirpitz, udkom 2021
Vidste du at:
– det var forbudt at samle rav i fortiden; sågar dødsstraf i nogle lande.
– der er forskel på danefæ og danekræ.
– mennesket fik øje på ravets egenskaber i stenalderen for 12.000 år siden.
– rav kan indeholde myg, edderkopper eller andre insekter, der er døde for millioner år siden.
– nogle ravfund med insekter er blevet opkaldt efter kendte danskere som Ghita Nørby og Rane Willerslev men sandelig også efter den lokale maler Otto Frello, der faktisk malede et billede af ravskoven.
Min veninde, arkæolog Lene Behrmann Frandsen har lavet denne fantastisk flotte og oplysende bog om RAV. Den indeholder ravets historie og anvendelse gennem tiden, og er fuld af sjove fortællinger fra rav-samlere og har de fineste illustrationer.
Bogen er en del af Tirpitz-serien, som alle omhandler interessant lokalhistorie fra det vestjyske skatkammer, blandt andet bogen om selve kanonstillingen Tirpitz og bogen om den livsfarlige minerydning langs den jyske vestkyst i ’45; begge skrevet af min gamle nabo og museumsinspektør John V. Jensen.
Bøgerne er meget læseværdige og lettilgængelige.
På Tirpitz museum finder du den meget flotte rav-udstilling, så hvis du ikke har besøgt museet her på Vestkysten, så har du noget unikt til gode, og til næste år beriges vi jo yderligere med det nye FLUGT – Refugee Museum of Denmark, begge tegnet af Bjarke Ingels Group.
Ravbogen er en gave. De øvrige bøger er eget køb.
Anette